Stäng
blog-header
augusti 10, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Sean Price. Foto: Jnforte

Sean Price är död – Rest in power

Brooklynrapparen Sean Price, som var medlem i hiphopduon Heltah Skeltah och hiphopkollektivet Boot Camp Click (där grupper som Black Moon och Smiff n Wessun var medlemmar), dog på lördagsmorgonen, bara 43 år gammal.

Uppgifter från olika källor säger att Price dog i sömnen men det är inte bekräftat.

Sean Price fick ett erkännande för sina rapskills redan med Heltah Skeltah. Sean Price gick då under rapnamnet Ruck och Heltah Skeltahs debutalbum ”Nocturnal” (1995) blev en klassiker, hyllad för sin grimey stil och sina råa texter. Det var inte ovanligt att Heltah Skeltah jämfördes med Wu-Tang Clan.

Innan Ruck bestämde sig för att satsa på solokarriär hade hans partner Rock från Heltah Skeltah den som hade en lovande solokarriär framför sig.

Ruck kom tillbaka under sitt nya rapnamn Sean Price, som alltså är hans riktiga namn, och släppte debutalbumet ”Monkey Barz” (2005) som hyllades av både kritiker och fans. Seans Price stil hade perfekt tajming under en tid i början av 2000-talet då mainstreamhiphop var otroligt stort. Det var inte ovanligt att rappare fick stora skivkontrakt med miljonbelopp i förskott.

Sean Prices grimey och roliga stil var motsatsen till det som var mainstream. Då rappare skröt om platinaförsäljning skröt Sean Price om han var ”the brokest rapper you know”. Ett tag var han ansiktet utåt för undergroundhiphopen och var anti allt som var trendigt inom hiphop.

Bevis på hans humor ser du på hans debutalbum på fjärde spåret ”Fake Neptune”, där titeln är en pik mot maistreamhiphopen (så tolkade jag det i alla fall för tio år sedan):

Sean Price kanske inte har råd att köpa ett riktigt beat från producentgruppen Neptunes, som då var mest efterfrågade, men det spelade ingen roll. Det funkar lika bra att köra på ett beat som låter som om det var Neptunes-producerat men i själva verket kommer från någon okänd producent.

Jag kommer ihåg när jag lyssnade på debutalbumet för 10 år sen och garvade åt den titeln. Den representerade allt han menade med ”the brokest rapper you know”. Och att han inte tänkte skämmas över att han rappade på ett fejk-neptunes-beat när andra stora rappare hade råd med att köpa ”riktiga”. Det visade att Sean Price kunde rappa på mainstreambeats om han ville.

Sean Price hann med några andra soloprojekt, som Jesus Price Supastar, Mic Tyson och Master P. Han även göra klart soloskivan ”Songs in the key of Price” som släpps i slutet av augusti.

Jag har satt ihop en playlist med mina favoritlåtar med Sean Price och avsluta med att säga: Rest in power, Sean Price. Du inspirerade mig till att tänka på mina rapskills, fokusera på flowet och texterna och skita i trender.

Och att inte skämmas över att vara en fattig artist. För i slutändan talar bra musik för sig själv.

Sök på Politism.se