Stäng
blog-header
februari 23, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Civilsamhället spelar en viktig roll för att förhindra nya oroligheter, bland annat i Rinkeby. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Se metoderna som faktiskt funkar i förorten

Vad är det för bild vi får när vi läser om förorten? Vi läser ofta om kriminaliteten, om laglösa områden och kriminella gäng som har tagit över. Om segregation, arbetslöshet och hopplöshet. Men den bild som sällan uppmärksammas eller diskuteras flitigt är alla unga eldsjälar som finns ute i orten, som jag påminde om i förra veckan. Och den som letar kan också hitta fler artiklar som skriver om dessa eldsjälar och goda krafter i orten.

I måndags var det många ungdomsvärdar, medborgarvärdar och fältassistenter ute i Rinkeby. Föreningar, moskéer och civilsamhälle kraftsamlar för att försöka förhindra nya oroligheter, snacka med ungdomarna och vara goda förebilder.

I Rissne startade kommunen initiativet ”Rissne-ambassadörerna” där målet var att ungdomar från området skulle fungera som goda förebilder för andra barn – och även att motivera ungdomar till att studera och söka arbete.

På uppdrag av kommunen har ett konsultföretag utvärderat Rissne-ambassadörerna för att se vilka resultat som har uppnåtts. Och här finns något att inspireras och lära av. För utvärderingen visar att man har lyckats uppfylla sina mål och nå bra resultat. Många av de ungdomar som anställdes som Rissne-ambassadörer fick äntligen arbetserfarenhet och har efter det antingen gått vidare till studier eller fått ett arbete.

Det är väldigt enkelt att tappa hoppet om man får bara se en mörk bild från orten. En bild som bara består av kaos och misär, brinnande bilar och bråk. Men det finns många bilder och visar man inte fler än en blir det missvisande. Därför måste det uppmärksammas mer när unga, förebilder, eldsjälar och medborgare försöker – och lyckas – göra gott.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se