Stäng
blog-header
oktober 19, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Claudio Bresciani / TT

Skrämselpropaganda trumfar inte viljan att överleva

Under förra veckan var en av de stora nyheterna Sverigedemokraternas presskonferens.

SD gick ut och sa (igen) att flyktingströmmen till Sverige håller på att förstöra vårt fina lilla land. Att vi står inför en kollaps om vi fortsätter ta in flyktingar till Sverige. Detta måste få ett stopp – nu! var budskapet.

SD:s strategi är bland annat två stora kampanjer. I den ena ska de åka runt i Sverige och in-formera svenska folket om flyktingkrisen och försöka få till en folkomröstning om invandring.
Den andra kampanjen ska riktas mot utlandet där de ska betala för annonser i libanesiska och turkiska tidningar med budskapet ”Kom inte till Sverige, ni är inte välkomna.”

De ska göra allt i sin makt för att visa flyktingar i bland annat Syrien att det inte finns något att ”hämta” i Sverige. Det enda de kommer att få se är snö, kyla och tältläger, här finns det inget mer.

Men tror SD ens själva att detta kommer avskräcka flyktingarna? Det verkar finnas en liten grej som de inte har tagit med i ekvationen. Och det är människans vilja att överleva. Det är den Sverigedemokraterna har underskattat totalt.

Jag har svårt att se att annonser i tidningar eller snö, kyla och tältläger – eller ens sverigedemokrater i riksdagen – kommer att avskräcka en flykting som räddar sig undan krig, misär, halshuggningar och tunnelbomber. När en person riskerar sitt liv på en gummibåt som är packad till bristningsgränsen på en osäker resa över Medelhavet tänker man inte på SD:s ”avskräckande reklam”. När en person är beredd att gå genom flera länder till fots för att till slut nå sin destination, tror någon verkligen att annonser kommer att få dem att inte vilja komma?

När valet står mellan att stanna kvar och riskera att halshuggas eller att riskera livet på väg till Europa så tror jag många skulle välja Europa oavsett alla metoder rasistiska partier i Europa försöker använda mot flyktingströmmen. Och så kommer det för alltid att fortsätta vara.

Hoppet är det sista som lämnar människan och inga annonser i världen kan stoppa det.

Sök på Politism.se