Stäng
blog-header
september 25, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Rasisterna vill sätta bilden av att flyktingkrisen är del av en stor konspiration. Foto: Marko Drobnjakovic/AP/TT

Rasisterna tror att allt är en stor konspiration

I samband med flyktingkrisen har det svenska folket fått en mer humaniserad bild av flyktingar. Många privatpersoner vill hjälpa, många organisationer har startats för att underlätta för transitflyktingar som annars inte har rätt till samma hjälp då de är papperslösa.

Engagemanget från vanligt folk har också framkallat en desperation – hos rasister och inom det rasistiska partiet Sverigedemokraterna.

En desperation som gör att man helt enkelt fabricerar nyheter, med syfte att visa att det inte är människor på flykt som kommer utan det är människor med en dold agenda som är ute efter att ”förstöra” och ta över Sverige.

Att vi har folkvalda politiker inom SD som sprider nyheter som i själva verket är rent falsk propaganda är ett stort problem? Vi brukar vara måna om att ifrågasätta offentliga personer som sprider tvivelaktig information från en ”shady” källa. Men det verkar som alla helt har gett upp när det kommer till folkvalda politiker, som går loss med myter.

Några exempel på propagandalögner som sprids:

  • Påståendet att Alan Kurdis far ”offrade” sin son för att komma till Sverige för gratis tandvård.
  • Uppgiften om att man flyttade Alan Kurdis döda kropp från en strand till en annan för att få bättre ”snyftbilder”.
  • Ryktet om att IS har placerat tusentals av sina anhängare i flyktingströmmen för att de ska bosätta sig i Europa lagligt medan de planerar framtida terroristattacker.
  • Ifrågasättandet av flyktingar som har mobiltelefoner, som att det skulle skydda dem mot krig eller göra att de inte behöver fly.
  • Och nu, på torsdagen, när det spreds ”information” om att flyktingar på ett SJ–tåg hade plundrat bistron, förstört tåget och skrämt personalen. Både SJ och facket fick gå ut och dementera uppgifterna.

Allt det här visar på en desperation från rasisterna sida som är så stark att samhället tvingas förhålla sig till det och dementera uppgifterna innan de ses som sanning.

Problemen med det här är flera. Dels tvingas vi lägga tid på att motbevisa lögner. Dels når vi inte fram till alla. Det innebär att det rasistiska propagandaprojektet för att utmåla flyktingarna som ett hot, en ockupationsmakt och en stor konspiration som vill ta över, fortsätter att sätta sig i det svenska samhället.

Sök på Politism.se