Stäng
blog-header
september 22, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Romerna måste få skydd nu – inte ett förlåt om tio år

Det sker fler och fler attacker mot romska tiggare och Sverige ser på. Så vad kan vi göra?

I Skåne har attackerna ökat och nyligen avled en tvåbarnsfar efter en brand i ett romskt läger i Högdalen i Stockholm.

Polisen säger att det är tiggarna själva som har orsakat branden, trots att det finns bevis som pekar på att den är anlagd och trots vittnesmål om att husvagnar och bilar har bränts ner, trots sönderskurna bildäck. Ändå gör polisen ingen större utredning.

Politikerna är tysta om attackerna. För mig är det konstigt, med tanke på att regeringen så sent som i mars släppte en vitbok om övergrepp och kränkningar av romer och resande under 1900-talet i Sverige. Själva syftet med boken är att ge ett erkännande till offren och skapa förståelse för den romska minoritetens situation i dag.

Men det sorgliga är att medan vitboken sprids återupprepar sig övergreppen och kränkningarna mot romer över hela landet.

Det är dags att sätta mer press på de som har makt. Regeringen och myndigheterna har tillräckligt med material och forskning för att kunna göra något konkret mot dessa vidriga attacker. Erkännandet av offren räcker inte.

Och görs ingenting nu är det enda vi kan se fram emot en ny, uppdaterad, mycket tjockare, upplaga av regeringens vitbok om romers utsatthet, där vi i efterhand erkänner att de varit offer.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se