Stäng
blog-header
november 17, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
En man är häktad misstänkt för att ha planerat ett terrorattentat i Uppsala eller Stockholm. Ärendet har hanterats av Säkerhetspolisen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Risken för attentat växer när vi inte tar rasistisk radikalisering på allvar

När man läser om män som är misstänkta för terrorism eller förberedelser till terrorism tänker man direkt på extremism. Och inte vilken extremism som helst utan extremism som är kopplad till muslimer som på ett eller annat sätt radikaliserats.

Så på onsdagskvällen när jag kollade på TV4 Nyheterna som berättade om en man som misstänks för förberedelse till terrorbrott, tänkte jag med automatik på ännu en person som blivit radikaliserad och nu är en ISIS-anhängare.

Så var inte fallet utan den här gången var det en svensk man som spridit rasistisk och anti-muslimsk propaganda på nätet.

Åklagare och polis vill inte gå in på vad exakt den här mannen har förberett men man tyckte det fanns skäl nog att häkta honom. Just nu är förundersökningen sekretessbelagd.

Vi tenderar att fokusera på bara en viss sorts extremism – kopplad till religion – men för sällan talar vi om hur rasismen på nätet kan radikalisera en person. Det känns som att polisen knappt lägger några resurser alls på de hot och det hat som kommer från nätet. Det har blivit som en norm att man får säga och sprida man vill trots att man begår lagbrott.  När det är på nätet kommer man undan med hur grovt hetsande som helst. Man kan sprida islamofobisk skräckpropaganda och nyheter som är helt påhittade utan konsekvenser.

Fokus på en viss sorts extremism i medierna har gjort att rasismen på nätet ostört fått växa i fred, få tänker på att det kan leda till att individer tar till våld. En annan konsekvens av att det rasistiska hatet har en frizon på nätet är att vi också oftare möter den ute på gatan.

Jag är emot extremism. Men jag är emot all sorts extremism och faktum kvarstår att högerextremismen är ett större hot i dag än vad Sverige vill erkänna. Den måste motarbetas med ett större engagemang än vad vi ser just nu. Vi har mycket att jobba med på den punkten och medan vi är passiva radikaliseras allt fler rasister hemma i stugorna. Och risken för attentat växer dag för dag.

Sök på Politism.se