Stäng
blog-header
september 1, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Ska man behöva flytta för att lägenheten behöver renoveras? Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Renovräkningar – Ingen ska tvingas lämna sitt hem

Miljonprogrammen i Sverige står inför en massiva renoveringar. Ungefär en halv miljon lägenheter kommer att renoveras och nu varnar Catharina Thörn, docent i Kulturstudier vid Göteborgs Universitet, för fastighetsägare som passar på att lyxrenovera för att höja hyran på lägenheterna.

I sin debattartikel visar Catharina Thörn att det gjorts mycket forskning kring vad som händer med människor som blir vräkta eller tvingas flytta när de inte längre har råd att betala hyra som har höjts på grund av renoveringar. Hon tar upp studier som gjorts om gentrifering så tidigt som på 1960-talet och hur det har påverkat människor. Att tvingas lämna sina hem på grund av höjda hyror leder till stress, förlust av sammanhang, hemlängtan och till och med svår depression.

Men är det verkligen något som inte politiker eller fastighetsägare inte vet om? Vilka konsekvenser det blir. Nä, trots att man vet om det ser man mellan fingrarna – för marknadens bästa. Marknaden är inte beroende av fattiga människor.

Även om vi vet hur många det är som bor i miljonprogrammen och hur många människor som kan drabbas av ”renovräkningar” och gentrifering.

Gång på gång har man läst nyheterna om lägenheter som renoverats med chockhöjda hyror som följd. Kampanjer har genomförts, som ”Alby är inte salu”, när politiska beslut har tagits att sälja hyreslägenheter till riskkapitalister. Och så länge politikerna ställer sig bakom det – vad kan man göra åt det?

I stället för att staten ska se på när kommunerna säljer ut allmännyttan eller chockhöjer hyran för att de inte har råd med nödvändiga renoveringar borde staten gå in och vara med och betala för renoveringarna. Annars släpper de sitt ansvar, då det var de som byggde miljonprogrammen. Det borde vara en självklarhet att staten ska vara med och ta ansvar för finansiering nu när miljonprogrammen står inför en ny era.

Vi har fortfarande möjligheten att undvika en massvräkning av fattiga människor och bieffekterna av detta. Frågan är om viljan finns?

Sök på Politism.se