Stäng
blog-header
mars 12, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: BERTIL ERICSON / TT

Reducera oss inte till politiska analfabeter

Snälla. Låt oss inte gå igenom ett val till med pengar till skendemokratiska projekt i förorten. Jag har skrivit om detta förr, men det tål att upprepas igen nu när SR:s Ekot berättar att ”dörrknackning ska få utrikesfödda att rösta”. Vi går på nytt mot val med tron på att människor i orten inte vet hur ett val går till, inte vet att det är val, inte vet vad ett val är.

Detta trots att man på något sätt måste förstå det övertydliga i att många utrikesfödda i förorterna befinner sig just i våra förorter som en direkt konsekvens av politik.

Det finns myndigheter jag gillar mer än andra.

Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF), som finansierar dörrknackningen, är en av dem. Eller: Det är åtminstone en myndighet jag verkligen vill tycka om. De har möjlighet att konkret satsa på rätt saker och jag har själv tidigare jobbat inom MUCF-finansierade projekt.

Men det känns som att det finns en sak som de aldrig lär sig. Eller är de bara budbärare? Är det beslutsfattande politiker man borde ställa till svars i stället? Jag tror i och för sig att båda är skyldiga. Både de som fattar besluten och de som genomför dem och väljer tillvägagångssätt.

Vi är inte politiska analfabeter. Vi kan politiken utan och innan. Vi har levt igenom politik som grundar sig på liv eller död. Vi har familjemedlemmar som dött i kampen för fria val. Jag hade hoppats att MUCF insett detta inför valet 2018.

Det låga valdeltagandet i Sveriges förorter har många anledningar.

Den största är misstron mot det svenska systemet, segregationen som gör att man inte känner sig som en del av samhället och känslan av att man ändå aldrig kan vara med och påverka på riktigt.

Men det beror inte, jag upprepar INTE, på att man inte vet om att det är val, eller att man inte vet hur ett val går till. Det är dags att sluta reducera oss till politiska analfabeter.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se