Stäng
blog-header
januari 7, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Beväpnade och hotfulla män ockuperar en byggnad i Oregon. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Redo att dö för sin kamp mot USA?

En nyhet som har tagits med ro den senaste veckan är den om att regeringsfientliga aktivister i Oregon i USA har ockuperat en federal byggnad.

Ockupationen har pågått i fem dagar och gruppens ledare Ammon Bundy visar inga tecken på att ge upp.

Det här är inte en liten grupp tonårsaktivister, utan 150 beväpnade vita män som av olika skäl vill att USA:s regering ska blanda sig i mindre, och som tror att president Barack Obama i hemlighet är muslim. Det är män som i vanliga fall hade beskrivits som foliehattar och konspirationsfanatiker. Personer som ser säkrare vapenlagar som inskränkningar av deras viktigaste rättigheter. Det här är män som säger att deras land styrs av tyranner och att de är hellre ”dör som fria män” än ger upp.

Men det är problematiskt att reaktionerna har varit så lättsamma. Reaktionerna har varit skämtsamma och gör att vi struntar i att dessa män har skrämmande åsikter, i ett land där just högerextremister och ”sovereign citizens” utgör ett stort hot, som jag skrivit om förr.

Det märks på alla sätt, klart och tydligt, att ockupationen accepteras.

Journalister gör intervjuer med ledaren och lyssnar till deras synpunkter på och åsikter om USA:s regering. De ges en plattform. Ledaren Ammon Bundy intervjuas i direktsändning där han sitter täckt med filtar och har på sig sin cowboyhatt. Journalisten sitter hukad bredvid ledaren och bilden vittnar inte precis om en skrämmande grupp beväpnade män som är redo att dö för sin kamp.

De häcklas, men ses inte som ett hot. ”Låt dem leka av sig lite, dessa arga män. Boys will be boys.” Det är också ett privilegium.

Jag har svårt att tro att reaktionerna hade varit lika lättsamma och intervjuerna lika mysiga om dessa 150 vita beväpnade män var svarta, bruna eller muslimska aktivister som tagit över en federal byggnad. Vad tror du?

Sök på Politism.se