Stäng
blog-header
mars 17, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Hatet väller fram ur Jimmie Åkessons parti – och nu är vi vana vid det. Foto: Björn Lindgren / TT

Rasistiska hatuttalanden har blivit normalt i svensk politik

Tidigare i veckan kunde vi läsa om ännu en SD-politiker som uttryckte sig rasistiskt och osmakligt. Denna gång gjorde SD-politikern narr av en flykting som tvättade sitt barn vid en lerpöl.

Sverigedemokraten jämförde flyktingar med grisar och skrev bland annat kommentar om att ”grisar badar ju i gyttjepölar, dom mår så bra så.”

Jag har personligen tappat räkningen på hur många SD-politiker som fått lämna sina uppdrag för att de säger grova rasistiska saker, och hur många som avslöjats med vidriga uttalanden har jag slutat räkna för längesen. Jag hoppas inte ens längre att någon rasistskandal ska påverka SD negativt.

I stället blir jag trött på att gång på gång läsa om SD-politiker som jämför människor med djur, som sprider hat och skriver rasistiska kommentarer på nätet.

Jag blir trött på att uttalanden blir rubriker och notiser i medierna och trött på att folk blir förvånade.

Jag blir så jävla trött på mig själv som fortsätter reagera, varje gång, med ilska.

Att vi är så vana vid alla dessa skandaler om SD att ni säkert är trötta på att läsa min text om det här också är ett bevis på att normaliseringen av rasism satt prägel på den svenska samhället.

För det är inte Sverigedemokraterna som har förändrats. egentligen inte alls. De har fortsatt att vara som de alltid har varit. Det är bara vi andra som har ändrat vår syn och vårt förhållningssätt. Nu är vi vana vid rasismen i politiken, nu har den en självklar plats i svensk politik.

Sök på Politism.se