Stäng
blog-header
maj 21, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Martina Holmberg / TT

Privattandläkarna vill bara ha de mest lönsamma patienterna

Åldersgränsen för avgiftsfri tandvård ska höjas. Det innebär gratis tandvård till barn och ungdomar och till unga vuxna upp till 23 år. Det låter som en bra idé, visst? Tandvård är jävligt dyrt och är en tydlig klassfråga. Många har inte råd att betala tusentals kronor för tandvård. I vårt och många västerländska samhällen är friska tänder markörer för vilken klass man tillhör.

Problemet är att flera privata tandvårdskliniker nu har börjat säga upp sina avtal eftersom regeringen har höjt åldern för gratis tandvård. Man skyller på att ju äldre barn eller unga vuxna blir – desto dyrare behandling. Det här kan slå hårt mot Folktandvården, så lär få längre köer.

Oftast får tandläkaren en fast ersättning oavsett vilken behandling ett barn eller en ungdom får, men ersättningen skiljer sig beroende på vilket landsting eller vilken region det handlar om. Privattandläkarna tycker att ersättningen är för liten och vill hellre se en ersättning som baseras på vilken vård som barnet faktiskt får, inte en fast summa.

Sven Bågesund, ordförande för privattandläkarna i Jönköpings län, säger till Sveriges Radio:
– För många skulle det nog ligga väldigt nära till hands att säga upp avtalet om det skulle vara så att man råkar ut för ett antal patienter med väldigt stora vårdbehov.

Kapitalet ställer sig i vägen för vårdbehovet med andra ord. Det är inte ”lönsamt” att behandla barn med dåliga tänder. Och det här är tyvärr inget nytt. Det är inte så längesen privata Aleris bestämde sig för att lägga ner öron-, näsa-, halsmottagningen i Rinkeby för att det var för många sjuka som hade behov av vård. Och sjuka människor i behov av vård är sjukt nog inte tillräckligt intressant för den privata vården.

Sök på Politism.se