Stäng
blog-header
februari 23, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Politikerna har smittats av konsultsjukan

I tidningen Mitt I den 20 februari läser jag om det nya tunnelbanebygget i Stockholm. En åtgärd som självklart kommer att kosta, men en huvudstad behöver en bra och tillgänglig kollektivtrafik i takt med att staden växer.

Men det är något som stör. För Stockholm verkar lida av ett extremt problem. Särskilt i landstinget. Jag kallar det ”konsultsjukan”.

Konsultsjukan är det extrema behovet av att slänga pengar på konsulter och känns igen inte minst i totalhaveriet med Nya Karolinska. Men nu också här alltså, där konsultkostnaderna för bygget beräknas att bli 1,8 miljarder kronor.

Tänk för en sekund hur många månadskort för fattiga familjer det hade blivit. Eller hur man med dessa konsultpengar hade kunnat sänka priset på månadskorten för alla resenärer i Stockholm?

Den här totalt ohämmade konsultbesattheten som finns i dagens samhälle verkar komma ur en ideologisk övertygelse, inte ur en ekonomisk verklighet.

Antingen för att man vill ha personal i korta perioder där man inte behöver ta ansvara för dessa efteråt, lite slit och släng-arbetsmarknad, med slit och släng-personal. Bemanningspersonal som kallas konsulter. Det är därför man inte lägger dessa pengar på redan anställd personal eller nyanställer. Allt som kan tas på faktura ses som enklare och effektivare.

Sen finns den andra delen där man låter dyra flashiga konsultbolag fakturera mångmiljonbelopp för ett arbete som knappt gör någon nytta eller skillnad. Det kan till exempel handla om att politikerna vill ge sina kompisars privata företag en chans att tjäna pengar.

Tyvärr är inte längre vi medborgare som får bestämma vad vi göra med våra skattepengar. I stället används de vårdslöst av moderater som lider av svåra fall av  konsultsjukan.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se