Stäng
blog-header
februari 6, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Stefan Löfven (S). Foto: Wiktor Nummelin/TT

Politikerna bryr sig om trygghet först när det står i tidningen

Efter flera rapporter om gängkriminaliteten har Stefan Löfven (S) börjat uppmärksamma att det finns problem. I söndagens DN kunde man på läsa att vår statsminister inte accepterar organiserad brottslighet eller att kriminella har tar över vissa bostadsområden.

Socialdemokraternas partikongress är om två månader i Göteborg och temat kommer vara ”Trygghet i en ny tid”, och det kommer handla om ”ordning och reda”. Man vill förstärka rättssamhället och även ta in jobbfrågor, skolan och välfärden under trygghetstemat. Lösningen är hårdare tag mot brottslighet men även att långsiktigt lösa problem så att samhället inte splittras mer i dessa frågor. Hur man ska gå till väga för att konkret lösa de problem utsatta sociala områden har som arbetslöshet, segregation och  kriminalitet får vi inte riktigt veta än.

För mig känns det alltid provocerande att våra etablerade politiker reagerar ordentligt först när det börjar rapporteras dagligen i medierna. Jag vill känna glädje över det Löfven säger – att man äntligen tar tag i problem som drabbar vissa områden i Sverige. Men samtidigt känner jag en stark misstro.

Misstro mot politikerna som i flera års tid har pratat om att åtgärder mot de problem som drabbar till våra socialt utsatta områden. Ofta är det bara tomma ord. För det här är ju inget nytt.

I många år har politiker från alla partier snackat om att minska arbetslösheten och ”bryta utanförskapet”. Men de åtgärder som görs är oftast inte ens förankrade i de områden det gäller. Även nu är jag orolig för att lösningarna främst är sånt som kan stilla en majoritetsbefolknings önskemål och opinion om sociala problem. I stället för en politik som verkligen lyfter medborgarna som bor i dessa områden.

Så jag väntar med entusiasmen. För jag har hört det här förut.

Sök på Politism.se