Stäng
blog-header
februari 13, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Stora protester mot polisvåldet, i Bobigny i Paris. Foto: Aurelien Morissard/AP/TT

Polisvåldet och närhetsprincipen

Mer än 2 000 människor demonstrerade i lördags i förstaden Bobigny i Paris. Man skrek slagord och krävde rättvisa för en 22-åring som anklagar polisen för att ha våldtagit honom med en batong.

Demonstrationerna eskalerade och blev våldsamma när några hundra personer bröt sig loss från demonstrationen och började förstöra fönster, bränna bilar och sätta eld på soptunnor. Men ingen skadades under upploppen. Under söndagen manade borgmästaren av Bobigny till lugn och även den unga 22-åriga man som just behandlats på sjukhuset för sina skador uppmanar folk att hålla sig lugna.

Polisbrutalitet och etnisk profilering har återigen uppdagats i samband med anklagelserna om den påstådda polisvåldtäkten. Den 22-åriga mannen, bara känd som ”Theo”, har också besökts av Frankrikes president Francois Hollande i ett försök att lugna ner stämningen.

I Sverige har de flesta inte ens hört talas om händelsen.

Här tänker jag på begreppet ”närhetsprincipen”. Vi får ofta höra det som argument till varför spillda irakiska eller kongolesiska liv inte får lika mycket uppmärksamhet i det offentliga och i medierna som andra. Man brukar säga att det är därför som exempelvis våldsamma händelser – attacker eller attentat – i Frankrike eller Tyskland alltid får mer uppmärksamhet än dåd som kräver många fler människoliv i ett land längre bort.

Men närhetsprincipen omfattar inte alla medborgare och alla händelser. För i detta fall hände det i Paris, och offret var fransman – men inte vit. Och bland de som drabbas av polisbrutaliteten i Frankrike är majoriteten något annat än vita.

När jag hör om poliser som anklagas för att ha våldtagit en ung man med batong inser jag därför att närhetsprincipen kommer med ett antal krav. Utöver den geografiska närheten krävs också en känsla av närhet när det gäller hudfärg och klass. Annars är det tydligen inte värt att bry sig.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se