Stäng
blog-header
november 27, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Poliser bör bära kameror – både där och här

Efter dödsskjutningen av Michael Brown har diskussionen om att låta polisen bära kameror på uniformen återuppstått. Samtidigt har Browns familj startat en kampanj där man propagerar för att alla poliser i landet ska bära kamera.

”Join with us in our campaign to ensure that every police officer working the streets in this country wears a body camera.”

Och det har haft effekt. Browns död har lett till att polisen i Ferguson har börjat använda kameror, tack vare donationer från två privata säkerhetsbolag. Nu har man även pressat Missouris senator Claire McCaskill och andra politiker till att göra det obligatoriskt för hela staden St. Louis poliser och inte bara Fergusons.

Clevelands kommunfullmäktige godkände i oktober i år inköpet av kameror för 1,6 miljoner dollar till 200 av Clevelands poliser. Själva projektet har dock inte kommit igång än och förra veckan sköts tolvårige Tamir Rice till döds, av just Clevelandpolisen.

Nu finns bara bilder från en övervakningskamera längre bort, i övrigt är det och ord mot ord om vad som egentligen hände. Hade polisen burit kamera hade vi kanske fått en mer objektiv bild.

En rapport som släpptes i september i år, som undertecknats av Department of Justices Office of Comminuty Oriented Policing Services (COPS), ställde sig bakom faktumet att poliser som bär kameror innebär ökad transparens mellan polisen och vittnen. Och resultatet av att poliser bär kameror är färre anmälningar om polisbrutalitet.

Rapporten citerar en studie som polisen i Rialto i Kalifornien gjorde, där man delade ut kameror till poliser för att sedan se vad det gav för effekt. Utvärderingen efter teståret visade att anmälningarna mot polisen sjunkit med 88 procent i allmänhet och anmälningar gällande just polisbrutalitet minskade med 60 procent.

Liknande resultat har uppvisats i en annan studie som gjorts i staden Mesa i Arizona.

Våld i tjänsten och polisbrutalitet är tyvärr ett problem i större delen av världen och Sveriges poliskår är inget undantag. Det här är en diskussion som inte borde stanna i Ferguson eller i USA. Den borde tas överallt där misstron mot polisen är en ständig faktor.

Dödskjutningen av 69-åringen i Husby ledde till upplopp och kravaller som fortfarande påverkar samhället, diskussionen om förorterna och relationen mellan medborgare och polis.

Man kan inte undgå att tänka hur utfallet hade sett ut om kamerorna varit på plats. Både på Darren Wilson i Ferguson och på den polis som sköt Lenine i Husby.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se