Stäng
blog-header
maj 19, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Nej, det är inte Linda Piras musik som får folk att begå brott. Polisen borde lägga sin tid på något annat. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisen leker musikrecensenter och skyller på hiphop

Rättegången mot de åtta killar i Göteborg som åtalas för att förra året ha gått in och skjutit på en krog i Biskopsgården började i måndags.

Göteborgs-Posten rapporterade om hur polisen gått igenom en av de misstänkta mördarnas dator – och hittat hiphopmusik som killarna lyssnat på både före och efter skjutningarna. Polisen lägger stort fokus vid detta, och anstränger sig till och med genom att översätta Kidd Kidds låt ”Die for”.

Det är alltså uppenbart att man tycker att musiken de har lyssnat på kan vara en förklarande faktor till dådet. Och detta är inget nytt. Musik har väldigt många gånger fått stå till svars för människors kriminella handlingar.

Detta trots att hiphop i dag är en av världens största musikgenrer. Att om det nu var så att hiphopmusik förvandlade människor till mördare skulle morden ha ökat lavinartat runtom i hela världen. Vad polisen, och delar av samhället, inte verkar förstå är att hiphopmusik väldigt ofta inte är en aktion. Det är först och främst en reaktion. En reaktion på hur ett samhälle runtomkring dem ser ut.

Och jag förstår viljan att lägga skulden på eller hitta förklaring i något så enkelt som musik. För vem vill prata om komplexa förklaringar? Vem vill prata om en av Europas mest segregerade städer. Om fattiga och stigmatiserade områden och människor. Om en skev fördelningspolitik och om desperation som normaliserar våld.

Nej. Vi använder i stället skattebetalarnas pengar för att ha poliser som sitter och översätter låtar och leker musikrecensenter. Vi skyller på hiphop i stället.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se