Stäng
blog-header
december 15, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Aleppo i ruiner. Foto: AP/TT

Plötsligt ser världen Aleppo – men för sent

Världen håller på att vakna upp och se vad som sker i Aleppo.

I sociala medier ser jag att Frankrike släckte Eiffeltornet för att uppmärksamma den humanitära krisen och för att visa solidaritet till de civila som är fast i Aleppo. I Danmark demonstrerade tiotusentals människor utanför den danska riksdagen för att visa solidaritet med Aleppo. I Sverige anordnas julgalor och andra välgörenhetsprojekt till stöd för Syrien.

Internationella medier skriver om sjuåriga twittraren Bana Al Abed som delar med sig av sitt liv och sin vardag i Aleppo, vissa medier beskriver henne som vår tids Anne Frank. Det känns som att hela världen plötsligt har börjat engagera sig för Syrien – men frågan är om reaktionerna kommer för sent?

Hur många gånger har vi sagt det, vi som bor i den trygga delen av världen: ”Aldrig igen!”

När folkmordet i Rwanda skedde sa vi att världen aldrig mer skulle sitta still och bara kolla på. Efter Srebrenicamassakern, där 8 000 bosnier mördades, sa vi att vi aldrig mer skulle nöja oss med att bara kolla på. Ändå gör vi samma sak igen.

Det enda vi kan göra för Aleppo nu är att åtminstone försöka sätta plåster på några sår. Vi måste bidra med vad vi kan och skänka pengar till organisationer som arbetar för flyktingar. I stället för att ge varandra julklappar kan vi låta julklappspengarna bidra till att rädda liv.

I stället för att kasta oss in i en virtuell verklighet genom dyra glasögon kan vi se till att lägga pengarna på att skapa en bättre verklighet för människor som förlorat allt.

Sök på Politism.se