Stäng
blog-header
november 2, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Hanna Jama, första plats i Ortens bästa poet i Tensta 2017. Foto: Förenade förorter/Youtube

”Ortens bästa poet” bygger broar mellan förorter i hela Sverige

”Ortens bästa poet” har vuxit från en lokal poesitävling som skulle utmana normerna i Poetry Slam-SM – till en institution som lockar tusentals besökare till sina finaler.

Ortens bästa poet har på kort tid lyckats skapa en plattform för förortsungdomar, inspirerat förortsungdomar att testa på en ny konstform och gett många ett nytt sätt att uttrycka känslor och tankar på, genom poesi.

I år har man haft deltävlingar i förorter även utanför storstäderna, som till exempel Linköping och Borlänge. Det skapar en gemenskap mellan förorter i stora som små områden. Det är något som jag tycker är unikt, eftersom de flesta plattformar som gynnar och lyfter förortsbor – till exempel svensk hiphop – tenderar att vara storstadscentrerad.

Poeterna som tävlar blir en röst för hela området. Det märks att deras ord går hem och att människor känner en stolthet över att just deras ort kan berätta dessa historier.

Det är uppenbart att behovet har varit större än vad man lyckats tillfredsställa.

Arrangörerna är människor som på ideell basis har skapat en rörelse i de områden där man säger att rörelse inte finns, eller är döda. Här finns en kärlek till poesi i områden där man säger att läs- och skrivkunnigheten är låg. Ortens bästa poet har gett oss mycket.

Nu är det dags att vi ger tillbaka. På grund av olika omständigheter har pengarna som Ortens bästa poet blivit lovade inte betalats ut. Så för att finalen ska kunna bli av i december behöver organisationen nu samla in pengar.

Om du älskar Orten. Eller om du bara älskar poesi. Hjälp till. Allt stöd räknas!

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se