Stäng
blog-header
juli 8, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Orten används som ett billigt sätt att plocka politiska poäng

Över tre år har gått sedan flera av Sveriges mest utsatta områden drabbades av upplopp. Hela världen upplystes om att Sverige inte var det idylliska land som man trodde.

I stället fick världen inblick in i hur förortsbor lever i segregation och diskrimineras – och för en gångs skull fick världen se hur socialt utsatta områden som finns i Sverige i dag.

För tre år sen diskuterade politiker och olika partier hur segregationen kan brytas. Att tryggheten skulle öka och vi skulle få mer polisnärvaro i förorterna. Politiker skulle ”bryta utanförskapet”, fler vägar till arbetsmarknaden skulle öppnas upp, svenska värderingar och svensk demokrati var i fokus. Åtgärderna skulle komma.

Nu är förorter återigen populära i massmedierna. Varenda tidning i Sverige har gjort reportage om och granskningar av ”utanförskapet”. Om segregationen som finns, om de kriminella gäng som tagit över och om ett underskott i ”svenska värderingar” och demokrati.

Om man har följt rapporteringen från Almedalen i år kan man se att alla partier i sina tal pratar om de många problem som finns i orterna. Återigen pratar man om ökad polisnärvaro och trygghet i orterna. Återigen diskuterar man svenska värderingar och svensk demokrati. Återigen ska åtgärder komma.

Men med facit i hand efter upploppen kan vi konstatera att politikerna trampar vatten och att inte mycket har ändrats. Orten används – nu som då – som ett billigt sätt att plocka billiga politiska poäng. Få konkreta åtgärder men många fina ord, som alltid.

Politiker verkar inte bry sig om de problem vi möter. År efter år är det samma snack och situationen blir inte bättre. Upploppen i förorterna var en väckarklocka för politikerna men nu märker vi att de inte lärt sig nåt från det.

Då blir det bara provocerande att se politiker som enbart reagerar när medier tar upp problemen.

Var ärliga i stället och säg som det är: Ni har ingen som idé om vad som ska göras för att förändra läget i grunden. Hade ni prioriterat våra problem hade vi sett en förändring för länge sen.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se