Stäng
blog-header
maj 23, 2016
Mohammed Ryback, bloggare

Ombytta roller i Stors video – då hotar rasisterna med krig och utrensning

I torsdags släppte rapparen Stor sin nya singel ”Svartskallar”, och en musikvideo som flera redan har kallat en av årets bästa.

Konceptet bakom videon och låten ”Svartskallar” är lika genialiskt som enkelt, den driver med stereotyper och fördomar som man kan ha om vissa etniska grupper.

Och ingen är nog förvånad att videon lockat många troll och rasister, och i kommentarsfältet under ”Svartskalle” på Youtube kan man läsa många hotfulla rasistiska kommentarer mot Stor.

Jag är inte överraskad av att rasister reagerar – men jag är förvånad över hur starkt de reagerar.

När de sett videon uppmanar skriver de att man ska beväpna sig och ”rensa” ut Sverige. De hotar med att de är redo för krig, att de har jaktlicens mot alla ”djur” i Sverige. Där sprids konspirationsteorier om att Stors video är bevis på den judiska planen om ett folkmord på vita utfört av muslimer.

Det är sjuka reaktioner med tanke på det inte ens är sådana in your face-provokationer man kanske skulle förväntat sig från rappen. Det är inga hot om våld och inget aggressivt i videon. Provokationen handlar om att icke-vita och svarta svenskar tar över vita rum och miljöer. Och vita svenskar har rollerna som betjänt och chaufför. Det handlar om ombytta roller och videon driver med förväntningarna på att vissa etniska grupper ska vara i vissa rum och miljöer i vårt svenska samhälle. Det är kanske det som provocerar så mycket. Att se svartskallar syna dina fördomar, att visa svartskallar sammanhang du inte trodde de hade tillgång till.

Videon är ett bra bevis på att rasister och troll är fortfarande de mest lättkränkta människor på nätet – och att en video som visar en vit svensk i rollen som betjänt tydligen är tillräckligt för att folk ska vilja förklara krig och hota om utrensning av svartskallar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se