Stäng
blog-header
februari 5, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Luca Traini har gripits för den rasistiska attacken i italienska Macerata. Foto: AP/TT

Om vi inte ens känner igen det här som rasism

Ett rasistiskt dåd utfördes häromdagen i en liten italiensk stad. En man attackerade sex svarta migranter. Hans motiv var ”hämnd” – efter att en helt annan svart man utfört ett mord tidigare i veckan.

Nyheten spreds över hela världen men i svenska sociala medier diskuterades först varför denna nyhet inte fick särskilt mycket uppmärksamhet. När den väl fick mer uppmärksamhet så diskuterades om det kunde räknas som ett rasistdåd eller inte.

Inte nog med att mannen hade en nazistsymbol tatuerad i ansiktet och Mein Kampf och andra naziskrifter i sitt hem. Inte nog med att han var medlem i det högerextrema partiet Lega Nord. Inte nog med att mannen sköt mot, för honom helt främmande, svarta människor, och endast mot svarta människor. Ändå ställdes frågan om det inte ”bara” handlade om hämnd?

En av de som vägrade se det rasistiska motivet är Joachim Gahm, valledare för Kristdemokraterna i Danderyd.

När journalisten Alexandra Pascalidou twittrade om dådet var han snabbt ute för att ”rätta” henne och säga att syftet helt och hållet var att utföra en hämndaktion. Han läxade upp Pascalidou om att det inte är okej att ”piska upp stämningen och stämpla det som rasism”.

Det känns som att rasist-etiketten är så känslig att till och med en så uppenbart rasistisk attack är svår att erkänna för vad det är.

KD-politikern Joachim Gahms reaktion är för mig den svenska ängsligheten kring rasism personifierad. Att peka på rasismen är att ”piska upp stämningen” – även när det uppenbart är ett dåd med rasistiska motiv. Att leva sitt liv med sådana skygglappar må vara bekvämt men det leder oss inte framåt.

Den här ängsligheten gör kampen mot rasismen svårare både i Europa och Sverige. Ibland är det faktiskt enkelt: Om det går som en anka och ser ut som en anka så är det nog en anka.

Det är nog dags att vi blir lite obekväma och faktiskt ”piskar upp stämningen” om vi någonsin ska börja ta itu med de problem som äter upp Europa inifrån.

Sök på Politism.se