Stäng
blog-header
juni 13, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Våldsamheter på arenan efter matchen mellan Ryssland och England. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Om huliganerna inte var vita europeiska män

I slutet på förra veckan startade fotbolls-EM. Och det som har fått mest uppmärksamhet hittills är bråken mellan olika huligangäng från olika länder. Bland annat ett stort bråk mellan engelska och ryska fans, och man beskriver kaosartade och upploppsliknande scener.

Jag kan inte sluta tänka på hur mediabevakningen sett ut om det var svarta eller icke-vita ungdomar som härjade i stället?

Man hade nog börjat diskutera hur multikulturalismen har gått för långt och att det är konsekvenserna av det vi ser på Frankrikes gator. Man hade diskuterat segregation, hög arbetslöshet, kriminaliteten. Man hade pratat om olika utbildningar kring värderingar som dessa svarta eller icke-vita grupper behöver.

Men vad finns det för förklaringar när vita europeiska män härjar hej vilt, slåss, sparkas och misshandlar andra vita europeiska män? Då blir det inte så mycket snack om kultur, sedvänjor och kriminalitet.

Nej, det mesta jag har sett att många inom medierna tycker det är synd att huliganbråken har fått så mycket uppmärksamhet och att det är synd att EM skuggas av detta som bara några få individer står bakom.

Här diskuteras absolut inga kulturella problem hos européer, här drar vi inga slutsatser om att engelsmän har en vilja att kolonialisera med våld som kulturell eller medfödd egenskap. Och det är ju bra det, för de representerar såklart inte detta. Men jag kan satsa 100 spänn på att såna generaliseringar hade legat nära till hands om det var andra än europeiska vita män som ställde till problem.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se