Stäng
blog-header
april 30, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Bild tagen strax efter terrorattackerna i Kabul. Foto: Massoud Hossaini/AP/TT

Nya terrordåd påminner om att värna asylrätten

Jag skrev i förra veckan om regeringens beslut om att låta ensamkommande stanna kvar i Sverige för att fortsätta med studier. Ett förslaget som har fått mycket kritik men som går igenom med hjälp av Centerpartiets stöd.

För kritikerna verkar det hela enkelt. Att skicka unga människor till ett instabilt land där det sker självmordsattacker varje månad blir lättare om man inte tänker på ensamkommande som riktiga, unga, människor med stor potential.

I dag dödades minst 25 människor i två självmordsdåd i Kabul. Fem journalister dödades i den andra attacken. Afghanska myndigheter varnar för fler attacker i Kabul och på andra platser. De ser en ökad risk för attentat på grund av parlamentsvalen i oktober. Vid en röstregistreringslokal dödades 57 personer i en självmordsattack förra veckan.

Det är alltså ingen överdrift när man säger att Afghanistan är en osäker plats och att utvisningarna borde stoppas. Ändå skickas unga människor till Afghanistan, trots risken att de dödas om de registrerar sig för att rösta i ett parlamentsval.

Det blir som sagt enklare att skicka unga människor till en livsfarlig plats om de avhumaniseras. När de bara blir statistisk. Inte ungdomar med en egen historia, med ett namn, en önskan och en dröm. När de beskrivs som ”skäggbarn” i debatten. När de utmålats dom som människor som inte flyr hit för att de vill leva ett tryggt liv utan för att de är onda, farliga eller har dolda agendor.

Många påminns nog om hur farligt Afghanistan är när det rapporteras i svenska medier om attackerna. Men alltför många glömmer nog lika snabbt när det är dags att prata om utvisningar igen.

Sök på Politism.se