Stäng
blog-header
december 13, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ny rapport larmar om etnisk profilering i Sverige

Etnisk profilering har varit ett känsligt ämne ända sedan Reva-debatten 2013, där främst människor med utländsk bakgrund kontrollerades av polisen. Även skandalen kring polisens omtalade romregister visade att polisen ägnade sig åt etnisk profilering.

Instagramkontot Polisbrutalitetiorten samlar vittnesmål från förortsbor som blivit utsatta av polisen, där det har varit tydligt att det handlar om just etnisk profilering. På några veckor har Instagramkontot fått över 8 000 följare och publicerat ett 50-tal berättelser.

Så vad innebär etniskt profilering? Det innebär att urvalskriterium när polisen stoppar en person är antaganden om etnisk tillhörighet, till exempel hudfärg. Men trots att det är ganska tydligt att etnisk profilering existerar i Sverige finns det inte så mycket forskning om ämnet.

I samarbete med Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet har Civil Rights Defenders nu släppt den första rapporten i Sverige som undersöker just etnisk profilering.

Chefsjuristen John Stauffer på Civil Rights Defenders säger:
– Det är viktigt att polisen börjar se etnisk profilering som en del av en struktur och att det handlar om attityder och arbetssätt som måste förändras. För att upprätthålla ett samhälle där alla människor kan lita på polisen behöver Sverige en poliskår som arbetar på ett sätt som inte diskriminerar utan som uppfattas som objektiv och rättvis.

För mig är det lite av en lättnad att en rapport äntligen släppts i ämnet. Förortsungdomar har länge vittnat om polistrakasserier, men det känns som att det nästan alltid har avfärdats. Att ungdomarna fått skylla sig själva, ingen rök utan eld, och så vidare. Eller att de överdriver.

Men den här rapporten kan nu visa att det finns en bakomliggande struktur. Att detta inte handlar om unga förortsungdomar som ljuger. Jag hoppas att detta kan bli ett första steg mot upprättelse och förbättring.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se