Stäng
blog-header
januari 27, 2014
Mohammed Ryback, bloggare

Nu har de chansen att granska läroböckerna en gång för alla

Förra veckan la en bekant upp en bild på Instagram som kom från hennes lillebrors religionsbok. Bilden spreds i sociala medier och några timmar senare hade Expressen en artikel ute om boken där den arabiska ”flickan just ska spränga sig själv och andra i luften”.

Natur & Kultur svarade efter någon dag att religionsboken reviderades år 2011. Men de har inte återkallat böckerna, som de borde ha gjort, för tre år sedan. Men nu lovar de att byta ut de gamla böckerna mot de nya.

Natur & Kultur släppte alltså boken 2006, sen tog det fem år innan de reviderade boken och ytterligare tre år innan de bestämde sig för att byta ut de gamla religionsböckerna.

Skadan är dock redan skedd. Om Natur & Kultur verkligen vill förändra något borde de granska alla läroböcker de har publicerat de senaste 10 åren. Och orkar de inte granska dem föreslår jag att de publicerar en ny lärobok – som ger våra barn rätt verktyg för att kunna analysera och förstå hur läroböckerna påverkar oss, ibland med väldigt konstiga budskap.

En stor grupp svenska barn kan inte identifiera sig med de en del av berättelserna i de svenska skolböckerna. Det är barn som beskrivs på ett felaktigt och främmande sätt i de här böckerna och det är ett stort problem. Jag var själv en av dem.

Föreställ dig ett ”svart” svenskt barn. Vad får hen se i läroböckerna? När förekommer andra svarta? Nästan bara när det handlar om svält, krig och död. En stereotypa (mis-)representation som garanterat påverkar ens identitet.

Det är ensidigt och skapar en destruktiv falsk självbild som man ändå till slut börjar relatera till. Ensidigheten ökar risken för mobbning och uteslutande från klasskamrater. Den som tillhör normen får en uppfattning som är felaktig och i värsta fall också upprätthålls hemma.

Segregationen börjar redan i skolan men fortsätter i arbetslivet och på bostadsmarknaden. Mekanismerna förstärker hela tiden samma den destruktiva självbild.

Men Natur & Kultur backade, bad om ursäkt och tog till slut tag i problemet. Jag ser dem nu som några som kan verka för förändring. Jag hoppas att de gör det också. Nu är bollen i Natur & Kulturs händer. De har resurserna och tillräckligt med kunskap om vad som måste göras. Nu är det bara att sätta igång.

Sök på Politism.se