Stäng
blog-header
maj 17, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Husby – en av de förorter som är populär att skriva om just nu. Foto: Staffan Löwstedt/TT

Nu är förorten populär i medierna igen

Det mycket om ”förorten” i media just nu. Igen.

Många artiklar om förorter som är laglösa, där gängen styr och polisen har tappat kontroll. Man skriver om parallella samhällen som har vuxit fram, om segregation, utanförskap, hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå.

Är det bara jag som får déjà vu? Är inte det här samma problem som präglat miljonprogrammen sen det byggdes? Det är ingenting nytt under solen.

Jag menar – hur många svenska hiphoplåtar, punklåtar, filmer, böcker, studier, reportage, dokumentärer och forskning finns det inte om de problem som finns i de fattigare förorterna?

Det kan inte bara vara jag som känner att politiken har skitit i problemen i flera decennier, och låtsats som ingenting. Det som sker är sånt man har varnat för i flera år men ingen annan än invånarna bryr sig när problemen påverkar bara de som bor i dessa områden?

Det känns som det blir en angelägenhet för medier och ledarsidor när det drabbar utomstående, när det drabbar människor som inte är förortsbor. Det är då alla problem uppmärksammas, det är då man diskuterar fler poliser och hårdare tag. Det är då man pratar om demokrati och att hitta lösningar på segregation och integration.

Det är inga hetsiga diskussioner om demokratin och förorten, eller krav på ansvar, när det kommer berättelser om hur etniska grupper systematiskt utestängs från samhället. Inte heller när unga män från orten har dött. Det är synd att medierna först vaknar till när kollegor från andra länder åker hit för att göra reportage och blir illa behandlade. Och då beskrivs problemet som nytt, och kopplat till invandrare.

Många här som nu blir utmålade som en del av problemet har själva skrikit i flera år utan att någon bryr sig.

Sök på Politism.se