Stäng
blog-header
mars 31, 2014
Mohammed Ryback, bloggare

NK-debatter och emojidebatter gör också skillnad

Förra veckan berättade företaget Apple i ett pressmeddelande att de kommer att utveckla de populära bildsymbolerna emojis. Apple har fått kritik för att samtliga figurer är vita och att det råder brist på mångfald.

Apple svarar att ”det måste finnas bättre mångfald i uppsättningen av emoji-symboler, och vi har arbetat nära tillsammans med Unicode-konsortiet i ett försök att uppdatera standarden”.

Beslutet har mött motstånd, vissa tycker att det här är en trivial form av antirasism och ser man att det bara handlar om emojis så kan jag förstå den diskussionen. När man inte sätter det i ett större sammanhang är det lätt att man missar helhetsbilden. Att konsekvenserna av strukturell rasism syns i något så betydelselöst som emojis.

Då behövs det ”jobbiga” och ”tjatiga” människor som ser konsekvenserna av strukturell rasism överallt, vare sig det gäller något litet som ”Kinapuffar”, ”Nogger”-debatten eller större diskussioner som dokumentären ”Raskortet”.

En annan konsekvens av strukturell rasism är vem och vilka som egentligen får definiera om en debatt är trivial? Man hånar ”lättkränkthet” när det snarare handlar om civilkurage, att säga ifrån.

Det enda jag kan tänka är: ”Wow, vilken makt!”. Att bara kunna vifta bort en debatt som onödig när den är livsviktig för andra. För mig är det hur viktigt som helst och ett sätt att synliggöra strukturer, de blir exempel på den färgkodade norm som samhället centreras kring.

Förra månaden startade vi en debatt om NK och den rasistiska t-shirt de sålde. Reaktionerna blev stora och NK valde att snabbt ta bort t-shirten från sitt sortiment och lovade även att börja jobba mer med mångfald.

Det var många kritiker som tyckte att också denna debatt var trivial och bara skulle leda till att fler blev rasister eller SD-sympatisörer.

Men oavsett den kritiken har det fått konsekvenser. En vän till mig var på NK under veckan och skulle handla kläder på herravdelningen. Han möttes inte av en rasistisk t-shirt utan av en försäljare som var väldigt mån om att alla ska känna sig välkomna. Tillsammans med det mail NK skickade till mig efter debatten om t-shirten visar det att debatterna faktiskt spelar roll.

Det är därför tar vi dessa ”triviala diskussioner” på fullaste allvar. För att vi ser sambanden. För att varje sak är en del av en struktur som måste plockas isär bit för bit.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se