Stäng
blog-header
februari 9, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Marcus Ericsson/TT

Ni som bidrar till konspirationsteorier om invandring har ett ansvar

Det har länge diskuterats och påståtts att svenska medier, medieprofiler och vissa svenska politiker försöker ”mörka” eller ”dölja” problem som har uppstått på grund av invandringen.

Men problemet är att det som många medieprofiler, politiker och en del nyhetsjournalister snarare har pushat för är konspirationsteorin om ”mörkläggning”.

Man har läst så många texter om att journalister inte vågat publicera artiklar som kritiserar invandring, migration eller kriminalitet i utsatta områden. En tro på att sanningen döljs i de traditionella medierna har satt sig hos folk.

Men en ny granskning från ETC visar att det är precis tvärtom: Innan valrörelsen 2006 skrevs det 2 621 negativa artiklar om migration. År 2017 skrevs det 23 478 negativa artiklar om migration. Det är en ökning med 895 procent. Det ger oss ungefär tre invandringskritiska texter i timmen 24 timmar per dygn i i ett år. Rapporteringen saknar helt proportioner.

Hur påverkar det vår verklighetsuppfattning om hur det egentligen ligger till med migrationens konsekvenser? Får vi verkligen en sann helhetsbild av situationen? Hur påverkar det oss som har en migrantbakgrund att ständigt bombaderas med negativa artiklar? Och hur påverkar det andra människors fördomar, hos de som inte har daglig kontakt med människor med annan bakgrund?

Och sist men inte minst: Vilket ansvar tar alla som nu spridit bilden av mörkläggning, som felaktigt påstått att man inte ”får” eller ”kan” prata om problemen – och som påstått att medierna spridit en skönmålande bild? De har uppenbarligen fel. Kommer de att ta ansvar för det och göra upp med sin konspirationsteori?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se