Stäng
blog-header
maj 24, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

Nazisterna finns kvar när pizzan är uppäten

Pizzeria Titanic i Ludvika har uppmärksammats i media efter man beslutat at inte servera mat till medlemmar i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Man tog beslutet i samband med NMR:s demonstration i Ludvika på första maj, efter en man uppträtt hotfullt.

Uppmärksamheten har lett till att pizzerian har drabbats av trakasserier. Bland annat har folk ringt in och beställt mat som inte hämtats ut och pizzerian har fått hotfulla flygblad och brev från NMR.

I måndags kväll blev en anställd på pizzerian Titanic utsatt för misshandel. Polisen säger att första tanken är att misshandeln kan vara kopplad till uppmärksamheten kring pizzerian och NMR – men det finns än så länge inga bevis för en sådan koppling.

Under onsdagen besökte 20 politiker från Falun och Ludvika pizzerian för att visa sitt stöd till personalen. Vilket är en fin gest. Och jag hoppas på att politikerna verkligen tar situationen på allvar och inte bara ser det som ett fototillfälle.

Det är läskigt är att vi lever i tider där antifascistiska ställningstaganden kan leda till trakasserier och även till misshandel. Att man alltid måste vara beredd på konsekvenserna.

Det leder till att fler väljer att inte offentligt ta ställning, av rädsla för repressalier. Då räcker det inte med att politikerna visar stöd genom att pizzor. För nazisterna finns kvar runt knuten när Capricciosan är uppäten. Det som krävs är att samhället gör mycket mer för att garantera säkerheten och tryggheten för alla som markerar mot nazister och deras ideologi.

Sök på Politism.se