Stäng
blog-header
januari 9, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Arja Saijonmaa framför en låt av Gee Dixon i TV4:s Lyckliga gatan. Foto: TV4

När Visättravägen blev lyckliga gatan

I onsdags hade TV4 premiär för sitt nya musikprogram Lyckliga gatan. Programmets idé är att unga hiphoptalanger ska möta legendariska svenska musikartister och att de ska tolka varandras låtar.

Första avsnittet handlade om Gee Dixon, en rappare från Visättra – en liten ort i södra Stockholm.

Jag vill berätta mer om Visättra.

Visättra är det område Mohammed Ali kommer ifrån, och hiphopproducenten Mack Beats är också uppvuxen här. Utöver Gee Dixon har vi rapparen Dacosta som till och med bodde på samma gård som Ali.

KKV från hiphop duon Norlie & KKV är Visättrabo. Popproducenten Jason Gill, som bland annat producerat Eric Saade, är härifrån.

Jag får inte heller glömma barndomsvännen och journalisten Baris Kayhan som bland annat har vunnit journalistpriset Guldspaden för sit reportage ”Panaxiahärvan”. Här finns också MMA-fightern Herdem Guts Alacabek som medverkade i SVT:s Slå han på käften och SM-boxaren Robin Safar.

Visättra tillhör Huddinge Kommun. Under förra valet var Visättra det område i kommunen där flest röstade på Sverigedemokraterna.

När jag fick höra detta blev jag ändå förvånad, det var som att vi fick skiten trots att man var omgiven av blivande stjärnor och ledande profiler inom musik, film och sportvärlden.

Förutom SD så drabbades vi även av fastighetsspekulanter, så kallade slumvärdar, som tog över våra hus och lät dem förfalla. Visättravägen, där jag bodde och där man spelade in mötet mellan Gee Dixon och Arja Saijonmaa, var känt i medierna som exempel på när slumvärdar tar över. Där var det fuktskador och trasiga vitvaror i nästan varenda lägenhet.

Men när jag såg Lyckliga gatan tänkte jag inte alls på SD. Det var ingen som tänkte på att Visättra är ett problemfyllt område med kriminalitet, våld och droger. Jag tänkte inte på fuktskador och det svarta möglet som var min rumskamrat i flera år. Jag tänkte inte på barndomsvänner som har fått sitta inne och åkt iväg på ”semester” eller på vänner som dött i överdos.

I stället tänkte jag på hopp, jag tänkte att man visade våra ungdomar från Visättra att det faktiskt går att bli någonting. Du kan betyda något trots att rasister flåsar i nacken på dig, trots förfallna hus, trots kriminalitet och droger.

Sök på Politism.se