Stäng
blog-header
december 14, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Polisens insatsstyrka i Stockholm, vid en insats 2011. Foto: MAJA SUSLIN / TT

När svensk polis ropar ”döda de jävlarna!”

År 2012 gör polisen i Motala en insats mot en lägenhet. Det är östgötapolisens taktiska resursgrupp som ska ta sig in.

Nu, tre år senare, har en filminspelning från själva insatsen läckt.

I videon manar chefen på sina kollegor genom att skrika. Tungt beväpnande bryter polisen upp dörrarna och vrålar:

”DÖDA DE JÄVLARNA! PÅ DEM NU!”

I videon hör man hur ett barn gråter och ropar till sin mamma, ”sluta!”, men man ser inte vad som händer. Filmen kommer troligen från en av poliserna som var med under insatsen och filmade hela händelsen med sin mobil.

När Norrköpings Tidningar söker mer information om insatsen säger polisen att de inte hittar några händelserapporter alls om själva insatsen. Men en uppgiftslämnare säger till tidningen att många poliser har lämnat den taktiska gruppen för att de inte trivts, och att det finns en subkultur där en så kallad machokultur råder hos polisgruppen.

Det är enbart tack vare denna läckta film som vi får en inblick i hur vissa svenska poliser jobbar.

Jag undrar hur andra insatser med den här gruppen som inte finns filmade har sett ut. Och vad andra insatsgrupper vrålar när de stormar in i folks lägenheter.

Jag har tidigare, i flera texter, skrivit att poliser i Sverige borde bära kroppskameror för att dokumentera vad som händer vid ett gripande eller en insats. Dels för att få insyn i vad som görs, men också för att stärka rättvisan. Så att polisen inte ska kunna dölja eventuella fel via en kåranda som gör att man skyddar även poliser som begår brott eller gör fel.

Men om det inte blir några konsekvenser hjälper inga videobevis. Polisen säger i detta fall att det saknas händelserapporter, och troligen kommer ingen dömas för detta även om det är klart och tydligt tjänstefel att skrika ”Döda de jävlarna!”.

Det är lätt att man får en känsla av att de som ska upprätthålla lagen ibland inte är intresserade av att följa den.

Sök på Politism.se