Stäng
blog-header
mars 27, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Fanni Olin Dahl / TT

När han vi inte nämner vid namn kommer tillbaka

Så, han är tillbaka. Sveriges symbol för rasismen.

När nyheten kom, att han var tillbaka i strålkastarljuset, började folk skrika och vara allmänt nojiga. Som om rasismen tagit en paus när han tog en paus.

Han ska vara med i ett av SVT:s mest populära program i kväll och folk kritiserar nu SVT. Hur kan de bjuda in en rasist till ett mysprogram? Helt ärligt kan jag tycka att det bidrar till normalisering av rasism. Det gör vi alla egentligen, på ett eller annat sätt. Nu skriver alla om hans comeback och vad som kommer hända. Hypen är enorm.

Ni vet sedan tidigare att han (som vi inte nämner med namn) och hans gäng lever på publicitet. För dem är all publicitet bra publicitet.

Jag har sett folk visa ilska och hopplöshet men har inte sett någon skriva om vad människor kan göra i stället för att vänta in honom och låta honom invadera tv:n. Det jag menar är att vi har chansen att göra något gott: Stäng av tv:n i kväll och gör en antirasistisk handling i stället.

Du vill inte bidra till normaliseringen av rasism? Nämn inte hans namn, skit i honom, kolla inte när han är gäst.

Läs Frantz Fanon, prata med tiggaren i centrum som han vi inte nämner med namn hatar så mycket, snacka med din granne som inte har samma bakgrund som du, ha en solidaritetsfest, göm en flykting, bli vän med ett ensamkommande barn.

Den timme programmet sänds kan du i stället googla om diskriminering på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, läsa på om rasistiska strukturer eller gå igenom afrofobirapporten. Strukturen är inte beroende av honom och kommer heller inte försvinna med honom.

Det är upp till oss. Antingen följer vi med i mediecirkusen eller så bojkottar vi programmet och lära oss mer om antirasism och de människor som påverkas av honom och hans gäng. För de som drabbas kommer inte få sitta i ett mysprogram i SVT på bästa sändningstid för att vittna om de skador han och hans gäng har orsakat.

Sök på Politism.se