Stäng
blog-header
maj 29, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
Den som har en funktionsnedsättning ska ha rätt till bra hjälp. Foto: Janerik Henriksson/TT

När fler nekas assistansersättning blir fler isolerade

Just nu är det rekordmånga som nekas assistansersättning. Enligt Sveriges Radios Ekot är det bara en av sju sökande som beviljas ersättning. Det är den lägsta siffran på 20 år.

I min familj har jag två mostrar som har funktionsnedsättning. Tack vare assistansersättningen kunde min mamma och min mormor bland annat jobba som personliga assistenter.

Det gav en trygg lön i ett samhälle där det är svårt att få jobb som nyanländ flykting. Det gav min mamma motivation att fortsätta utbilda sig – och nu jobbar hon som undersköterska. Och det var bra att vi kom till ett land där man tog funktionsnedsattas rätt till ett värdigt liv på allvar, för i många länder så finns det inga som helst rättigheter för funktionsnedsatta.

Risken när fler än någonsin nekas assistansersättning är att det är inte bara slår mot de funktionsnedsatta, utan också att deras familjer isoleras från samhället.

Och i medierna är det mycket fokus på hur människor har fuskat med assistansersättning men man visar sällan vilka fördelar familjerna har av assistansersättning och pratar för lite om vilka konsekvenser det kan ge för en familj när den ersättningen försvinner.

När samhället ställer upp med bra välfärd och möjligheter till hjälp underlättar det för hela familjer att öppna upp och göra sig till en del av det samhället.

Vi borde fortsätta se till att människor med olika funktionsvariationer har rätt till assistans, vi ska inte bli ett land i mängden där dessa människor ses som ingenting annat än en belastning. Vi kan jobba för att komma åt fusket – men vi måste faktiskt vara så smarta att vi kan hålla två bollar i luften samtidigt.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se