Stäng
blog-header
november 21, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: AP/TT

När bilar brinner vid Standing Rock

Protester vid Standing Rock handlar om en oljeledning som ett stort energiföretag vill dra under ett ursprungsbefolkningsreservat.

I helgen växte protesterna på nytt och den här gången har medierna beskrivit händelsen som “våldsam” och ”aggressiv”.

Varför våldsam? För att demonstranterna, som försökte ta sig över en bro i protest började elda upp bilar, bildäck och annat som fanns till hands.

Detta skedde samtidigt som polisen sköt gummikulor mot demonstranterna. Samtidigt som de sköt med vattenkanoner mot demonstranterna, trots att medicinsk personal på plats flera gånger bad dem att sluta då detta riskera leda till att många människor drabbades av hypotermi på grund av det kalla vädret.

Det här skedde efter månader av fredliga protester där demonstranter misshandlats och bitits av hundar, journalister beskjutits med gummikulor och tårgas – och vatten sprutats mot fredliga demonstranter.

Men nu blev det eld från demonstranterna och då blev det plötsligt extra spännande för medierna.

Jag bortförklarar inte bränder. Jag sätter det bara i ett större perspektiv. Vilket måste göras med tanke på att journalister i USA (precis som i Sverige) har en tendens att rapportera allt för ensidigt, med polisens version som enda sanning.

I dessa tider varnar alla för fejknyheterna som sprids i sociala medier. Men glöm inte att sociala medier också fortfarande används för att nyansera ”sanningar” som inte stämmer och ge fler perspektiv.

Sök på Politism.se