Stäng
blog-header
maj 22, 2017
Politism, redaktion
Bild från Hammarkullekarnevalen 2007. Foto: KARIN MALMHAV / TT

Nabila Abdul Fattah: Därför är Hammarkullekarnevalen så viktig

Texten nedan är ett gästinlägg från Nabila Abdul Fattah:

Som många andra reagerade jag på artiklarna i GP som skrev om att dansgrupper hoppat av den legendariska Hammarkullekarnevalen på grund av risken att få betala vite från Miljöförvaltningen på grund av för höga ljudnivåer.

I stället för att Miljöförvaltningen kan gå in och hjälpa en ideell organisation utan några som helst pengar så tvättar dom sina händer rena och säger att det inte är deras ansvar samtidigt som man är redo att bötfälla enskilda kulturföreningar som knappt har råd att sy sina danskläder.

Årets vite riskerade att hamna på 25 000 kronor. Kanske inte mycket pengar för en kapitalstark mainstream kulturarrangör men för en ideell förening kan den summan vara förödande.

Jag bestämde mig då för att göra en insamling för att vi, alla tillsammans, skulle kunna stå för eventuella viteskostnader. Och se till att alla grupper ska kunna ha möjlighet att dansa utan att vara rädd att betala böter som de inte har råd med eller har fått hjälp med att kunna hantera.

Mina anledningar var två.

Dels för att detta blir en politisk fråga. Jag är inte emot en kontrollerad och hälsosam ljudnivå (Jag menar, herregud. Jag närmar mig 40. Mina öron är mycket känsligare nu än när jag var yngre). Men resultatet av vitesmetoden är att detta till slut kommer sålla bort mindre, autonoma och ideella aktörer som helt enkelt inte har råd att betala eller upprätthålla en bra ljudnivå.
Kvar kommer det bli dessa mainstreamgiganter som har råd att synas och höras i det offentliga rummet.

Och att kultur i det offentliga ska rensas, förfinas, mainstreamas och bli en klassfråga, är ingenting jag kan skriva under på.

Min andra anledning är personlig. Både för mig och för andra Hammarkullebor. Det har varit en jobbig tid för Hammarkullen. Egentligen för alla förorter som liknar Hammarkullen. Och efter det brutala mordet på läraren, fotbollstränaren och lokala förebilden Alan Amin, som själv kom ifrån Hammarkullen, så kändes det som en sorg för oss alla.

Karnevalen har alltid varit en stund då Hammarkullebor fått känna sig stolta, nästan lite malliga över det magiska som sker bland våra betonghus. Hur många gånger i livet får en Hammarkullebo känna det? Hur många gånger i historien kan en plats så stigmatiserad som Hammarkullen är få tillfälle att vara en plats som beundras?

VI behöver det. Vi behöver känna stoltheten och glädjen som kommer med Karnevalen. För kultur förenar, den tröstar, den ger styrka.
Insamlingen har nått upp till 25 000 på mindre än ett dygn.

Om pengarna inte behöver gå till eventuella viteskostnader så kommer pengarna att användas för att investera i rätt utrustning för att ljudnivåerna ska kunna hållas i framtiden så alla dansgrupper kan dansa tryggt på Hammarkullens gator.

Nabila Abdul Fattah

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se