Stäng
blog-header
januari 12, 2017
Mohammed Ryback, bloggare
"Deporter in chief", har Obama kallats av migrationsrättsorganisationer i USA. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Myskillen Obama bombade och deporterade på rekordnivåer

Det är många som den senaste tiden passat på att helt ohämmat och okritiskt hylla Barack Obama nu när han ska lämna över den amerikanska presidentposten till Donald Trump.

Det är nästan som det har blivit tabu att kritisera Obama. Men nu när han avgår är det ändå viktigt att påpeka att han var president i världens mäktigaste land och verkligen använde sig av den makten.

En viktig skillnad är att hans handlingar inte alltid fått samma rubriker som tidigare presidenters. Obama gick till val på att ta tillbaka trupperna ifrån Irak och Afghanistan vilket han gjorde. Han lovade även att stänga ner Guantanamo-fängelset – med det finns fortfarande kvar.

Och samtidigt släppte USA under Obama 26 171 bomber bara under 2016.

Det är tre bomber per timme, dygnet runt, från en president som tidigare tilldelats Nobels fredspris. Bomberna föll mestadels över länder som Irak och Syrien men även i länder som Afghanistan, Somalia, Jemen, Libyen och Pakistan.

Utöver det har han också under sin tid som president deporterat två och en halv miljon papperslösa. Detta är mer än vad någon tidigare president gjort innan.

När Donald Trump gick till val lovade han sina väljare att deportera tre miljoner papperslösa. Retoriskt sett skiljer sig Obama från Trump, som har en mer eller mindre uttalat rasistisk agenda. Men Obama påstod – precis som Trump – att de som deporteras är kriminella.

Donald Trump må bli en riktig skitpresident. Men vi ska nog inte låtsas som att Obama inte bäddat upp för honom på flera områden.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se