Stäng
blog-header
januari 23, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Bradley Cooper i rollen som Chris Kyle. En krypskytt som ensam skjutit ihjäl mer 160 personer. Foto: Keith Bernstein/AP/TT

Mohammed och Nabila tittar på American Sniper

Filmen American Sniper med Bradley Cooper i huvudrollen skildrar ”den dödligaste krypskytten i amerikansk krigshistoria” och hans förehavanden under Irakkriget. Mohammed Ryback och Nabila Abdul Fattah har sett den. Här är deras reaktioner.

OBS! Spoilers förekommer!

Mohammed: Jaa du, Nabila, wtf såg vi nyss?

Nabila: En välregisserad propagandafilm är vad vi såg. Det jag undrar är: Har inte Hollywood kommit längre?

Mohammed: Vad menar du?

Nabila: Asså har man inte kommit längre än att vara propagandamaskin för att rättfärdiga USA:s krig?

Mohammed: Samtidigt finns det krigsfilmer som är kritiska. Jag tänker på M.A.S.H. som var väldigt kritiskt mot Vietnamkriget, Oliver Stones krigsfilmer har också varit kritiska. Men den här filmen har noll kritik.

Nabila: Det är det! Det finns ingen hejd på det, det är propaganda på propaganda på propagada. Jag tänker såhär: Jag efterlyser mer nyansering.

Mohammed: Den påminner väldigt mycket om de gamla krigsfilmerna, med John Wayne, cowboyfilmerna där de slaktade den amerikanska ursprungsbefolkningen. Noll nyansering. Det var inte som om John Wayne var kritisk, han var en ”riktig amerikan”, det var hans image. Det här är vår generations John Wayne.

Nabila: Och de småkritikerna som fanns i filmen, som till exempel hans lillebror som lämnade kriget, avfärdades med råpatriotism.

Mohammed: Jag tyckte öppningsscenen var sjuk.

Nabila: Mm.

Mohammed: Hela filmen börjar med att han skjuter ihjäl en kvinna och hennes lilla son.

Nabila: De försöker sätta tonen i filmen. Det finns inga offer. Alla är bara förövare i Irak. Sen var alla irakier eller motståndare mörkklädda så att man kan lätt kan göra skillnad mellan de goda och onda.

Mohammed: Samma med scenen när de gör husrannsakan hos en irakisk familj och blir bjudna på middag. Man får känslan att de kanske var lite för hårda. De skrämde upp familjen och lilla ungen gråter, scenen är uppbyggd för att man ska tro de gick lite för hårt fram.

Nabila: Men hans magiska sjätte sinne ger honom rätt när det visar sig att familjen har en vapengömma.

Mohammed: Nu i efterhand så är det många ”sjätte sinnet”-scener, typ när han ”känner” att den irakiska snipern är nära, trots att han inte kan se honom. Jag får känslan att hans sjätte sinne uppkom på grund av hans helylleamerikanska uppväxt i Texas och hans råa patriotism. Det gjorde honom till den ultimata superamerikanen.

Det är ändå stört att man inte alls, inte på något sätt, tar upp att hela Irakkriget byggdes på en lögn om massförstörelsevapen. Eller att man inte tar upp massakern i Falluja, och att hundratusentals civila dog under kriget.

Nabila: Och hur man använder religion i filmen, han har med sig sin lilla bibel som något slags vägledare, medan kallelse till bön (islamiska böneutrop) spelades upp när det var dödande eller när terroristerna gick på hårt.

Mohammed: Jaa, det fanns en scen när man hör ett böneutrop och det börjar bli mörkt ute och alla terrorister kommer ut.

Nabila: Vad är det för signaler man försöker förmedla egentligen?

Mohammed: Så vad ger vi för betyg?

Nabila: 0 av 5.

Mohammed: Du är fett hård.

Nabila: Vad vill du ge den då?

Mohammed: Vet inte. 1. Kanske 1.5 av 5?

Nabila: Ett resultat av den här filmen är att massa amerikanska män gått ut i sociala medier och skrivit att de får lust att döda araber efter de har sett American Sniper. Har den nått sitt syfte då?

Mohammed: Vad är egentligen syftet med filmen?

American Sniper har Sverigepremiär i kväll. 

Sök på Politism.se