Stäng
blog-header
januari 20, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Martin Luther King. Foto: Charles Kelly/AP/TT

MLK:s kamp mot rasismen fortsätter i striden om dricksvattnet

För några dagar sen firade amerikaner MLK Day för att hedra människorättsaktivisten Martin Luther King.

Jag behöver nog inte gå in på vem han är, jag tror våra läsare vet och känner till vad han har åstadkommit.

Jag har aldrig riktigt tänkt på MLK-dagen speciellt mycket innan men tack vare sociala medier kunde jag se via olika rappares instagramkonton se amerikaner fira MLK-dagen. Överallt i sociala medier kunde man se bilder eller citat på MLK:s kända tal.

Samtidigt uppmärksammas situationen i staden Flint i Michigan. En liten stad med under 100 000 invånare, de flesta svarta. En skandal som har uppdagats när man upptäckt att dricksvattnet i staden är giftigt. Ett team från Virginia Tech testade vattnet i Flint och konstaterade att vattnet var så förorenat med bly att den amerikanska Evironmental Protection Agency klassar det som giftigt avfall.

Många invånare har blivit sjuka av blyförgiftning och tio personer har dött i vad man misstänker är kopplat till det förorenade vattnet i Flint. Politikerna i staden bestämde sig för byta vattenkälla till en billigare vattenkälla.

Men det som gör skandalen ännu värre är att Michigans miljödepartement har fått klagomål i flera månader om förorenat vatten men struntat i att göra något åt saken. Och trots president Barack Obama deklarerat kristillstånd i staden tvingas invånarna betala dyrt för sitt dricksvatten. Vattenräkningarna är på upp till 200 dollar per månad.

För att hedra MLK på hans dag har många aktivister, organisationer och kändisar uppmärksammat situationen i Flint som  en orättvisa som främst drabbar svarta människor. Vattenflaskor och pengar har donerats. Cher skänkte över 180 000 vattenflaskor till staden och rapparen Meek Mill – annars upptagen med sin beef med rapparen 50 Cent – tog sig tid att uppmärksamma Flint och donerade pengar.

Martin Luther Kings dröm har kanske inte blivit sann. Men när USA nu visar att de fortfarande har enorma strukturella problem, som innebär en rasistisk maktordning, fortsätter MLK att inspirera folk att stå upp för och kräva sina rättigheter.

Sök på Politism.se