Stäng
blog-header
mars 20, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
I Vårby är medellivslängden 20 år kortare än i Danderyd. Foto: Anders Wiklund/TT

Miljarder mot segregation borde vara en större valfråga

Regeringen gick häromdagen ut med att man ska satsa miljarder på att bryta segregationen. Om man vinner valet.

Man börjar smått. Nästa år ska man lägga 50 miljoner kronor på att minska segregationen.

Och visst är det bra att vi snart lämnar småpengarstadiet – från kortsiktiga projekt som finansieras i ett eller två år i socialt utsatta områden – till att verkligen visa att man satsar miljarder för att bryta segregationen.

Men frågan är hur mycket segregationen redan har kostat? Hur mycket kostar flera decennier då segregationen tillåtits växa så mycket att vi i Stockholm har en av Europas mest segregerade städer.

Vi har låtit missförhållanden växa så mycket att medellivslängden är varierar stort mellan områden. I Vårby är medellivslängden 20 år kortare än i Danderyd. Segregationen har politiserat och stigmatiserat folkgrupper och bostadsområden. Samhället har tittat på när en diskriminerande arbetsmarknad och bostadsmarknad växt fram.

Så, ja, därför är det bra att regeringen och Vänsterpartiet vill satsa långsiktigt och årligen lägga två miljarder kronor för att bekämpa segregation. Men problemet är att det är en satsning som genomförs bara om valet slutar på ett visst sätt. Därför borde det här bli en stor valfråga. Det handlar om svenska medborgare som har behandlats som andra klassens medborgare i flera år.

Vi ser klart och tydligt att segregation har kostat och jag menar inte bara i pengar. Den har kostat i människoliv, i värdiga liv. Hur sätter man ett pris på det?

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se