Stäng
blog-header
december 8, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Polispådrag i Bagarmossen efter dödsskjutningen i juni i år. Foto: Christine Olsson/TT

Medierna spred lögnen som sanning efter dödsskjutningen i Bagarmossen

I somras sköts en man i Bagarmossen i Stockholm ihjäl av polisen.

Svensk media rapporterade att mannen hamnade i eldstrid med polisen som besvarade elden. Det dröjde nästan en månad innan polisen gick ut i medierna igen och berättade att mannen inte hade något vapen alls utan var obeväpnad. Polisen tog tillbaka alla tidigare uppgifter. Enligt ett vittne hade mannen till och med uppsträckta händer. Det dröjde sedan fyra månader tills att en förundersökning mot mannen om mordförsök och vapenbrott lades ner.

Efter en granskning av TV4:s Kalla fakta, som visades under veckan, så erkänner polisen att de gjorde fel och borde ha gått ut med rätt information direkt.

Det som slår mig är hur medierna så ofta återberättar uppgifter som de fått från polisen utan att själva granska och undersöka närmare. Och oftast blir det den enda versionen av historien.

Jag tänker på påfrestningen på offrens familj, som får läsa ”en sanning” i medierna som de vet inte stämmer överens med verkligheten. Kalla fakta följer med offrens mamma och visar hur hon kämpat för att rentvå sin sons namn.

Men även om polisen erkänner sina fel – är det någon polis som döms för grovt tjänstefel? Nej, det är många poliser som anmäls för brott men nästan ingen döms. Endast 1,2 procent av anmälningarna leder till åtal. År 2013 blev 10 224 poliser anmälda – och bara 57 åtal ledde till fällande domar vilket är ungefär 0,6 procent.

Just nu pågår en utredning om polisen i det här fallet gjort sig skyldig till vållande till annans död och tjänstefel. Polisen som utreds nekar till brott och tyvärr talar statistiken för att han kommer undan, trots att alla nu vet att poliserna ljög. Och så här kommer det att fortsätta så länge polisen fortfarande utreder sig själva.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se