Stäng
blog-header
oktober 20, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Asylboendet i Farsta i Stockholm som brann under natten till söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Medierna gör skillnad på bränder och bränder

Ett asylboende i stadsdelen Fagersjö i Farsta förstördes i en våldsam brand i söndags. Redan dagen innan hade polisen varit på samma boende eftersom någon försökte sätta eld på boendet. Ungefär 40 personer har evakuerats och polisen misstänker mordbrand.

Man ska även komma ihåg att för mindre än en månad sen sattes ett två meter högt kors i brand på en kulle mittemot ett asylboende i Farsta.

Knappt en vecka efter korsbränningen krossades en fönsterruta på asylboendet och en skylt i närheten hade klottrats ner med rasistiska slagord.

Polisen har rubricerat händelserna som hets mot folkgrupp men har valt att inte utreda vidare. Motiveringen till att man har valt att lägga ner ärendena är för att polisen inte har något att gå på mer än att det var minst sagt uppseendeväckande. Det är inte varje dag man får höra om brinnande kors i Sverige 2016.

Med tanke på det som har hänt i Farsta det senaste tiden med brinnande kors och nu en misstänkt mordbrand hade man trott att det skulle leda till större uppmärksamhet eller granskning från media. Vad händer i Farsta? Och varför har det hittills varit så tyst i det offentliga samtalet?

Det blir ju riksnyheter när bråk uppstår på asylboenden och hem för ensamkommande barn. Så jag utgår ifrån att just gruppen “asylsökande” är medialt intressant.

Och det blir även riksnyheter när bilar bränns i förorterna.

Så varför då den totala tystnaden när människor ur den målgruppen blir utsatta? Jag antar att medierna gör skillnad på bränder och bränder.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se