Stäng
blog-header
september 13, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Rösträkning. Foto: Johan Nilsson/TT

Med ortens röda röster kommer förväntningar och krav

Borgerliga debattörer och politiker har de senaste dagarna konspirerat över vilken slags muta som Socialdemokraterna erbjudit förortsborna runt om i Sverige.

För det måste ju vara någonting som gör att valresultatet ser ut som det gör i våra svenska förorter. ”Röstskolor”, ”klanledare” som tvingar medborgarna att rösta på ett visst parti och så vidare. Jag antar att det är samma slags erbjudande som alliansen gett till andra slags förorter i Sverige, alltså Danderyd och Lidingö och Saltsjöbaden. För det kan ju inte vara så att boende på båda platserna faktiskt väljer den politik som man anser är bäst för sig och sin familj?

Men detta är inte det viktigaste för mig, att det är någon slags påverkansoperation som ligger bakom detta resultat. Att ens diskutera det är att gå i fällan att det ligger en konspirationsteori bakom.

Resultatet ser ut som det gör av många olika anledningar, som många forskare kan svara på utan att falla in i den rasistiska retorik som högermänniskor de senaste dagarna delat med sig av.

Min fråga är en annan. Nu när Orten röstat på Socialdemokraterna som största parti och Vänsterpartiet som ett växande parti i sina områden. Vad kommer ni att erbjuda era mest lojala väljare? En röst på er är en röst på ett hopp om att någon gång få komma ut till samma förutsättningar som alla andra har i Sverige. En röst för att dödsskjutningar i våra förorter inte ska bli vardag. En röst för att segregationen ska brytas, att arbetslösheten ska minska, att skolor ska få rätt förutsättningar att ta hand om sina elever.

Orten har gjort sitt val. Bollen ligger nu i era händer. Slarva inte bort den.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se