Stäng
blog-header
februari 13, 2014
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: SVT

Många i orten bär på samma rädsla som Lenine

Som många andra människor i Sverige såg även jag på Uppdrag Granskning på onsdagskvällen.

Det handlade om avrättningen av 68-årige Lenine i Husby. Och som så många andra kände även jag ilska, frustration och sorg. Men det fick mig också att tänka på en annan sak.

En grej som nämndes nästan lite i förbifarten men som varit en stor del av min verklighet. Jag satt och tänkte på hur många människor i min omgivning som likt Lenine och hans fru Arja led och lider av psykisk ohälsa. Och hur vanligt det är i orten.

Jag minns hur en av mina nära vänner kunde vakna mitt i natten och bara skrika. Även om man tog tag i honom så skrek han. Han berättade efteråt att han fick återkommande drömmar ifrån Gulfkriget när han som barn gick runt bland döda kroppar som ingen tog hand om. Kroppar som svällde upp under solen och stank. Ett speciellt minne har han när han la sin fot mot ett huvud och det var så mjukt att foten gick rakt igenom.

När hans familj kom till Sverige fick de ett möte med en kurator som besökte familjens hem. Hen såg att de hade ett Super Nintendo hemma och tyckte att ”pojken hade anpassats till samhället” och gick hem.

En annan barndomsvän har en mamma som åkt in och ut ur sjukhus på grund av återupprepade självmordsförsök och har diagnosticerats med depression. Trots att hon tycker att den diagnosen bara är en liten del av vad som är fel med henne. Men på grund av språkproblem har vården inte tagit tag i och gjort en riktig utredning utan skriver bara ut mer lugnande.

Dessa två exempel är inte unika.

Jag har vuxit upp i en förort där människor statistiskt sett har sämre psykisk hälsa än i medelklassområden. Jag har vuxit upp i en förort där jag sett vänners pappor sitta för sig själva och gråta utan anledning.

Att många i orten bär med sig såna här erfarenheter är fakta som även poliser och myndigheter måste förhålla sig till. Erfarenheter som också påverkar hur man reagerar när män i uniform bankar på dörren.

Efter att jag såg Uppdrag Granskning så tänkte jag att Lenine lika gärna kunde ha varit en av mina vänners pappor.

Sök på Politism.se