Stäng
blog-header
mars 3, 2015
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: SVT

Man mäter redan skallar

Jag är lite sent ute men har börjat komma ikapp SVT:s granskning av de största börsbolagen och bristen på mångfald.

Sjukt nog gjorde kritiken mot #vitabolag att SVT valde att inte fortsätta med sin undersökning.

SVT Debatt förra veckan var det en ledarskribent från Göteborgs-Posten som tyckte att det var rasistiskt att räkna utifrån hudfärg och var stolt över att Sverige faktiskt är färgblint.

”Här använder vi inte ras”, och det har sett likadant ut i det mesta av kritiken. Varför ska vi räkna utifrån hudfärg? Varför ska vi dela upp folk? ”Jag kollar efter kompetens – inte hudfärg”, och så vidare i oändlighet.

Det enda jag tänker på är att vi verkligen lever i helt olika världar, fast i samma land.

Det måste kännas skönt att inte behöva tänka på sin hudfärg, eller ”ras” för den delen.

Tro det eller ej, men jag skulle vilja se ett färgblint Sverige där hudfärg inte spelar roll – men tyvärr spelar det roll. Hur annars förklarar vi att vi har så många olika termer för att beskriva att någon är icke-svensk eller icke-vit? Ni vet precis vilka termer jag menar, nedsättande termer som ska skilja svenskar och svenskar åt.

Blatte, babbe, svartskalle, invandrare, första, andra, tredje generationens invandrare.

Det är termer som används för att beskriva människor som kanske har en annan hudfärg än den svenska normen och när man till slut vänder på det för att granska samhället för att visa hur homogent det kan vara – då är det plötsligt rasism?

I en ledare i SvD var man rädd att vi ”snart kommer börja mäta skallar”. Snälla. Det är här skallmätning uppfanns. Man mäter skallar hela tiden, bara inte sin egen.

Mitt namn mäts, vart jag kommer ifrån mäts, min religionstillhörighet mäts, vart jag bor mäts. Man har till och med räknat ut fördelar och nackdelar med att vara blatte i Sverige. Det är 50 procent mindre chans för ”Mohammed” att bli kallad till en arbetsintervju än för en med ett ”svenskklingande” namn. I segregerade områden får du sämre utbildning, sämre vård, har sämre hälsa och dör tidigare.

Allt är redan uppmätt och uträknat.

Sök på Politism.se