Stäng
blog-header
maj 28, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: Fredrik Persson/TT

Lyssna på kraven från Förskoleupproret

I helgen demonstrerade förskollärare runt om i Sverige. Deltagarna blev långt fler än vad de flesta vågat hoppas på. Initiativet heter ”Förskoleupproret”.

Kraven är bland annat mindre barngrupper och färre barn per pedagog. Det finns även en stor grupp föräldrar som stödjer Förskoleupproret, och en Facebookgrupp – ”Föräldrar i förskoleupproret” – med ungefär 5 400 medlemmar.

I många artiklar har forskare varnat för att gruppstorleken påverkar barns välmående och att det inte finns några som helst fördelar med stora grupper. Det finns berättelser om förskolepersonalens berättelser, pedagoger som känner sig otillräckliga och stressade. Kollegor som sjukanmäler sig på grund av hetsen och stressen. Några pengar till vikarier finns inte. En del barn visar upp extrema stressymptom när de känner av situationen.

Pedagogerna hinner varken utvärdera eller vidareutveckla verksamheten och i slutändan är det framtiden – våra barn – som blir förlorarna om ingenting görs åt saken.

Medialt har inte förskoleupproret uppmärksammats som det förtjänar. Och kanske är det för att man inte ser konsekvenserna på kort sikt.

Jag som förälder med två barn som går i förskolan har inte heller tänkt tillräckligt mycket på detta enorma problem. Jag har inte stannat upp och frågat förskollärarna hur det är med deras arbetsvillkor, hur de hanterar stressen med stora barngrupper och hur jag som förälder kan hjälpa till.

Och jag skäms faktiskt lite, för jag har tagit dem för givet trots att jag vet hur viktigt deras arbete är. Förskoleupproret påminner både mig och alla andra om vad som måste göras.

Sök på Politism.se