Stäng
blog-header
april 6, 2018
Politism, redaktion
Demonstrationer mot marknadshyror i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Lurade riskkapitalisten politikerna? Eller lurade de medborgarna tillsammans?

Vi visste inte mycket om demokrati när vi började med ”Alby är inte till salu”.

Det vi dock visste var att någonstans i ledet var det någon som undanhöll sanningen för oss.

Just nu funderar jag på om det ens är en demokratisk rättighet att få reda på sanningen. För hur kunde vi, för fem år sedan, se in i framtiden utan att människor som sades ha mycket mer erfarenhet och kunskap än oss också kunde göra det?

Hur kunde ett barn känna en oro inför en försäljning av bostäderna på Albyhöjden så till den grad att det barnet engagerar sig och går i ett demonstrationståg och på fullmäktigemöten utan att vuxna politiker ens så mycket som rycker på axlarna över beslutet.

De var lugna. Det fanns ju ett avtal. Eller ja… Det fanns ju inget avtal men beslutsfattande Botkyrkapolitiker ”värderade hans handshake”. Han – riskkapitalisten som lovade att stanna kvar och ta hand om 1 300 hem. Som lovade att vara långsiktig och lämna över beståndet till sina barn.

Hans barn måste ha vuxit upp väldigt snabbt med tanke på att han nu, knappt fem år senare, säljer rubbet och gör nästan en miljard i vinst. En miljard som hade kunnat gå till att stambyta fastigheterna, vilket ännu inte gjorts.

Nu går skyldiga politiker och Botkyrkabyggen ut och säger att detta beslut att sälja till D. Carnegie var ”oväntat”. Att de rent ut sagt är i chock.

Jag kan inte annat än undra. Är det så att de missbedömde denna situation så hårt – detta motstånd och alla de fakta vi la på bordet – på grund av ren inkompetens?
För då är det någon som behöver betala för detta. Misstag av den här kalibern borde inte kunna göras utan att någon ställs till svars.

Eller är det så att alla fattade detta hela tiden? Men att man helt enkelt inte brydde sig? Att man undanhöll sanningen, eftersom sanningen inte är en demokratisk rättighet.

Jag vet ärligt talat inte vilket av de två alternativen som är värst.

Nabila Abdul Fattah.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se