Stäng
blog-header
november 29, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

”Ljudskrämmor” – i stället för att ta tag i samhällsproblem på riktigt

En “ljudskrämma” är det senaste vapnet mot knarkhandel i Tensta Centrum. Ljudskrämman avger ett ljud tinnitusliknande ljud eller tjut, som bara unga under 25 år ska kunna höra och störas av.

Fenomenet är inte nytt. Det har tidigare rapporterats om användning av ljudskrämmor i England, för att uppnå samma sak: Att se till att en del av lokalbefolkningen tycker att det är obehagligt att vistas på platsen.

Att det drabbar alla som hör ljudet, inte bara kriminella, som råkar vara där visar att resultatet är ett tydligt exempel på kollektiv bestraffning. Oljud kanske skrämmer bort unga knarkhandlare, men det löser inte själva roten till knarkhandeln och knark försvinner inte från något samhälle på grund av oljud. Den enda effekten är att det flyttas från platsen där butikerna finns. Ljudskrämmorna skyddar bara marknaden – inga människor.

Segregation, arbetslöshet, sämre vård och sämre utbildning försvinner inte heller med ljudskrämmor. Detta vet vi, allihopa, även fastighetsägaren i fråga som valde att sätta upp ljudskrämman i Tensta.

Tekniken har sedan ett bra tag tillbaka förknippats med att få bort ohyra och djur där vi inte vill ha dem. Duvor, råttor och andra skadedjur. Nu har man tagit samma tekniken och anammat den för att störa “den mänskliga ohyran”.

Pundarna, langarna, de hemlösa, tiggarna och så vidare. Det här är också en del av ett större projekt. Exkluderande design av staden där “smarta lösningar” ska få bort oönskade människor i det offentliga rummet. Lutande bänkar så att hemlösa inte ska kunna sova på dem, taggar så att tiggare och annat löst folk inte ska kunna sitta och så vidare. Och nu har vi kommit fram till ljudskrämman för att unga inte ska kunna vara på en viss plats.

Det är spännande tider att följa. Samhällets syn på “problemmänniskor” har urartat. Och jag undrar om man någonsin ska ta tag i samhällets problem på riktigt eller om det moderna sättet bara är att flytta allt obehagligt någon annanstans.

Sök på Politism.se