Stäng
blog-header
mars 31, 2016
Mohammed Ryback, bloggare
Rapparen Maxida Märak har kritiserat Sverige för hur man behandlar samer. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter håller med henne. Men politikerna lär inte göra något åt det ändå. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lita inte på att politikerna gör något åt FN-kritiken

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter kritiserar Sverige på många olika områden i sin senaste granskningsrapport.

Kommittén uppmanar Sverige att vidta ta alla åtgärder de kan för att säkerställa romers rättighet till utbildning, arbete, vård och boende. Detta ska även gälla romska medborgare från andra EU-länder.

Kommittén oroar också sig över rapporter om ökad främlingsfientlighet och rasistiskt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar. Man kritiserar även svenska medier för ”kroniskt negativt porträtterande av muslimer i medierna”.

Kritiken slutar inte där. Ökande våld mot kvinnor, få dömda för våldtäkter, lönegapet mellan kvinnor och män, Diskrimineringsombudsmannens (DO) förlamning att inte kunna utöva laglig prövning av diskriminering som sker i olika myndigheter, Sveriges behandling av samerna, Sveriges behandling av ensamkommande flyktingbarn som försvunnit, de långa häktningstiderna. Allt detta får Sverige skarp kritik för.

Mycket av kritiken ni läser fanns med också i deras tidigare rapport som kom år 2009.  Och vad jag kan se har inte Sverige tagit till sig kritiken. Alls.

Det är inte bara FN som har visat på Sveriges tydliga brister, även till exempel afrofobirapporten har framfört hård kritik.

Sverige, där vi gärna skryter om mänskliga rättigheter har har inte implementerat eller skyddat FN:s konvention om mänskliga rättigheter fullt ut i svensk lag. Så det enda FN kan göra är av kritiken är att ”uppmana” Sverige att göra något.

Jag kan tycka det är synd att möjligheten att bötfälla länder som har skrivit på FN:s konvention om mänskliga rättigheter men inte ratificerar eller implementerar konventionen på allvar. För hur ska man bekämpa diskriminering när det inte finns några tydliga konsekvenser för den som gör fel?

Att bara hoppas på regeringens goda vilja ger mig inget hopp, och nästa granskning lär inte visa att vi har förbättrat oss.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se