Stäng
blog-header
mars 15, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Kulturvärlden har stora brister – men Jens Liljestrand missar målet

Jens Liljestrand skriver på Expressens kultursida om frågor som han inte tycker att någon vågar ställa inom kulturvärlden.

Varför det inte gjorts teaterföreställningar om polisbristen i Norrland? Varför har ingen diskuterat att Lars Vilks inte kan röra sig fritt på grund av sin konst?

Någonstans i texten klämmer han också in att det blivit en ”högerfråga” att vilja ha lugn och ro på biblioteken. Kanske har han rätt. Åtminstone lite. För jag har inte sett eller hört något om en teaterföreställning om polisbristen i Norrland. Men vad jag inte heller har sett eller hört om är en ”vänsterperson” som påstått att totalt kaos på våra bibliotek låter som en bra idé.

Om man slår upp ordboken och letar efter ”whataboutism” så lär denna text komma högt upp som exempel. Ett typiskt gnäll på människor som faktiskt gör någonting, som faktiskt lyfter frågor som är viktiga för både dem och samhället, där man ifrågasätter varför de inte gör det ena och det andra också.

Varför pratar du om feminism men inte om polisbrist? Varför efterfrågar du välfärd men inte lugn på bibliotek? Varför säljer du äpplen och inte päron?

Jens. Ingen har sagt till dig att du inte får sälja päron. Konsten är fri. Kulturen är fri. Den turen har vi fortfarande (någorlunda) i detta land.

Önskar du dig en teaterpjäs om polisbristen i Norrland, sätt ihop en teaterpjäs! Jag tänker inte ens bemöda mig och visa hur fel du har. Men att lägga ett ännu större ansvar på människor som redan är aktiva, som redan lyfter sina hjärtefrågor, är fel väg att gå.

Och om du verkligen tror att ingen kulturutövare tar upp laglöshet, trygghet och organiserad kriminalitet – då har du totalt missat eller blundat för allt som händer inom svensk hiphop.

Jag kan hålla med om att kulturen i dag är begränsande. Det är självklart vissa människor med ett visst synsätt, en viss hudfärg och en viss klassbakgrund som får komma till tals. Kulturvärlden har mer än en miljon brister. Men då kan man, i stället för att whataboutisma, säga: ”Nä, vet du vad. En teaterpjäs om polisbristen i Norrland hade fan varit en bra grej.”

Och så gör du den.

Sök på Politism.se