Stäng
blog-header
juni 21, 2018
Mohammed Ryback, bloggare
EU:s inhumana migrationspolitik har varit ett faktum länge. De här anlände på grekiska Lesbos i november 2015. Foto: Santi Palacios/AP/TT

Kritisera USA – men förstå att EU-länderna inte är mycket bättre

Ingen har undgått de starka bilderna i amerikanska medier. Ensamma barn till migranter som kommit in i landet via så kallade illegala vägar, placerade i burar i läger.

Bilderna påminner om dystopiska sci-fi filmer som ”Children of Men”. Kritiken har varit enorm och det har planerats demonstrationer världen över. Många har chockats över det faktum att barn separeras från sina föräldrar. Bilderna på barnen till så kallade ”illegala” föräldrar ger ett mänskligt perspektiv på migranter utan rätt papper.

Vi får se mänskligt lidande. Vi får höra ljudupptagningar på barn gråtande, som ropar efter sina föräldrar. Vi är arga på USA. Med all rätta.

Men den ilskan får inte stanna där. Att bara peka finger åt andra är en bekvämlighet vi i Sverige inte har rätt till.

Vi och de andra EU-länderna är just nu inte så mycket bättre.

I Europa har vi valt att avhumanisera migranter som kommit hit på ett sätt vi anser är ”illegalt”. Vi väljer att inte skicka några extra båtar för att rädda migranter från att dö på Medelhavet. I Sverige fråntas papperslösa sina rättigheter och måste gömma sig.

Här finns också familjer och barn till papperslösa migranter. Vi har en anhöriginvandringspolitik som också här i praktiken hindrar barn från från att återförenas med sina föräldrar.

Vi separerar också. Vi sköter det bara lite snyggare.

Vi utför tester på ungdomar som ligger utan att tycka att rättssäkerhet och fakta är särskilt viktigt för att kunna utesluta att barn ska kunna stanna och återförenas med sina familjer.

I Grekland hålls asylsökande i läger under omänskliga förhållanden, det beskrivs som ett överbefolkat fängelse – även för små barn.

USA förtjänar all kritik de får på grund av sin vidriga behandling av alla dessa barn. Men vi får inte glömma att vi inte är så mycket bättre. Det är rent hyckleri.

Sök på Politism.se